Най-видните активистки за правата на жените в Саудитска Арабия трябва

...
Най-видните активистки за правата на жените в Саудитска Арабия трябва
Коментари Харесай

Малтретирани саудитски активистки се изправят пред съда днес

Най-видните активистки за правата на дамите в Саудитска Арабия би трябвало да се явят в съда в Рияд през днешния ден, предава Би Би Си. Жените бяха задържани предишния май по обвинявания в разнообразни закононарушения, в това число шпионаж.

Миналия юни те организираха акция за преустановяване на мъжката система за наставничество в страната и с искане за правото да карат. Оттогава насам се появиха ужасяващи детайлности за малтретирането им от страна на саудитските управляващи.

Във вторник Валид ал-Хатлул, брат на една от най-известните активистки Луджаин ал-Хатлул, сподели пред Би Би Си, че след ареста на сестра му тя е била откарана на скрито място покрай пандиза в Дхабан в Джида. Свалили я в мазе и я подложили на мъчения и токов удар.

През февруари английски депутати организираха следствие, подкрепено от редица интернационалните правозащитни организации, по обвиняванията в малтретиране на Хатлул и други активистки. Те заключиха, че изказванията са достоверни. През март Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида прикани за тяхното освобождение и повече от 30 страни, в това число всичките 28  членки на Европейски Съюз, подписаха изказване, в което осъждат продължителното им задържане. Саудитското държавно управление обаче споделя, че арестуваните дами се употребяват от всички права, които им се дават по саудитското право.

Г-н Хатлул прибавя, че всичко за ареста и задържането на сестра му е било обхванато в загадка и че в целия правосъден развой липсва бистрота. Едва през ноември 2018 година той и фамилията му схващат какво е обвиняването. То включва " кандидатстване за работа в Организация на обединените нации и контакт с организации за правата на индивида ". Той добави, че прокуратурата не е показала никакви доказателства в поддръжка на изказванията си за шпионаж.

Докато Саудитска Арабия отхвърля всякаква рецензия към правосъдната система, настоявайки, че тя се основава на шериата (ислямското право), на процедура тя постоянно е била непрозрачна, с случайни правосъдни решения, постоянно издавани по волност на арбитър.

Този случай притегли изключително необятно интернационално наказание и се преглежда като „ нездравословен “ за репутацията на спорния принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия.

Какво следва за деятелите

Следващият стадий от процеса против Луджаин ал-Хатлул и останалите подсъдими е отговорът на съдията по тяхната отбрана, която към този момент е била показана. Брат ѝ споделя, че фамилията им е доста обезпокоеното какво ще се случи по-нататък, и заради неналичието на бистрота. Той споделя, че сестра му се оправя все пак, само че е обезсърчена, че саудитските управляващи до момента не са разследвали жалбите ѝ за изтезания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР