Най-вероятно ще се стигне до някакво развитие на кюрдския проблем

...
Най-вероятно ще се стигне до някакво развитие на кюрдския проблем
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Най-вероятно ще се стигне до развитие на кюрдския проблем в Турция, но не както Ердоган искаше

Най-вероятно ще се стигне до някакво развиване на кюрдския проблем в Турция, само че не по метод, по който Ердоган искаше. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " арабистът проф. Владимир Чуков. " За пръв път от основаването на Партията на справедливостта и развиването тя претърпява сходно проваляне. Ердоган към този момент не е индивидът, който ще каже какви закони ще бъдат направени, дали ще бъде изменена Конституцията ", разяснява арабистът.

Той добави, че никой не е очаквал сходна съкрушителна загуба на Ердоган, само че и че на практика той няма по какъв начин да посегне на Конституцията: " Очевидно това в действителност ще му бъде последният мандат, макар че той непрекъснато казва: " Това ми е последният мандат “, само че този път в действителност ще му бъде. Нещо повече, неговият правоприемник, който и да бъде той, най-вероятно ще има много усложнения. Ние не можем да приказваме какво ще стане след 4 години, само че в случай че нещата не престават по този метод, ще му бъде доста мъчно да се пребори с Екрем Имамоглу, който съгласно мене е естественият водач на опозицията ".

Проф. Чуков обърна внимание, че на провелите се локални избори в Турция на 31 март всички кюрди са дали своят вот за Екрем Имамоглу.

" В края на предишния век на конгрес на кюрдската партия водачът Ахмед Тюрк сподели следното: " Ние желаеме да управляваме нашите райони по този начин, както Движение за права и свободи ръководи в България. Т.е. Тодор Живков гонеше турците, вие би трябвало да престанете да гоните кюрдите и да ни дадете тези райони ние да ги управляваме по модела Движение за права и свободи. “ Т.е. моделът се оказа отново български, единствено че на Движението за права и свободи. Ето, най-вероятно това ще се опитат да натиснат сегашните фактори или новата обстановка към Ердоган. Докъде ще стигнат не ми е доста ясно, само че персонално аз бих се усъмнил, в случай че се стигне до това, което стана на предишните избори – някъде към 20 и 25 кмета, които бяха извоювани от кюрдите, бяха касирани и на тези общини им бяха наложили попечители, т.е. назначени от държавното управление, тъй като били в контакт с терористи. Съмнявам се, че този път по този начин ще се получи ", обърна внимание проф. Чуков.

По думите на арабистът турците желаят смяна: " Това е доста ясно. И второ, Европа против Азия. Погледнете по какъв начин наподобяват претендентите на Ердоган и самият Ердоган и вижте по какъв начин наподобяват неговите съперници – европейски, стегнати, бързоговорещи и в случай че щете все едно са пристигнали от Франция, от Англия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР