Най-вероятно никога през живота си не сте виждали мравка толкова

...
Най-вероятно никога през живота си не сте виждали мравка толкова
Коментари Харесай

Тази невероятна снимка на лицето на мравка е досущ като нещо, излязло от най-дълбоките ви кошмари

Най-вероятно в никакъв случай през живота си не сте виждали мравка толкоз от близко. Сега обаче, с помощта на тази невероятна снимка на Юджениус Кавалиаускас (Eugenijus Kavaliauskas) от Литва, която на пръв взор наподобява на кадър от някой героичен фентъзи филм като „ Властелинът на пръстените “, към този момент имате тази опция.

Снимката е почетена с купата „ Забележителна снимка “ (Image of Distinction) в тазгодишното издание на Small World Photomicrography Competition, проведено от Nikon. Лесно е да забележим за какво. Кадърът закупи извънредно необятна известност и в Reddit.

На фотографията се виждат ясно долните челюсти и антените на Camponotus – постоянно срещана дърводелска мравка. Тя гнезди в дървесината (предимно в горските среди) и се храни с мъртви инсекти, нектар и ма̀на (сладък секрет, богат на захари и отделян от листните въшки).

Снимка: Юджениус Кавалиаускас (Eugenijus Kavaliauskas) / Nikon Small World

Фотографията е изрязана по извънредно остроумен метод. Според „ Вашингтон поуст “ онази част от лицето на мравката, която наподобява на кървавочервени очи, в действителност са основите на антените, до момента в който това, което прилича жълти зъби, са дребни косъмчета, които мравката употребява, с цел да усеща средата в близост.

Снимката е направена през микроскоп с 5-кратно нарастване. Използвана е и техника за отразяване на светлината, с помощта на която изпъкват и най-малките елементи от мравката.

Можете да разгледате още невероятни фотоси на Кавалиаускас в неговия профил в Instagram.

„ Винаги диря елементи, сенки и невидими ъгли “, споделя той пред Insider. „ Основната цел на фотографията е да бъдеш изобретател. Впечатлен съм от шедьоврите на Твореца и от опцията да зърна божиите творения. “

Още 56 други фотографии бяха удостоени с наградата „ Забележителна снимка “ от съдиите. Струва си да ги разгледате – измежду тях откриваме фотоси на ембриони, люспи на пеперуди, кости на динозаври и така нататък

Големият победител тази година пък са Григорий Тимин и Мишел Милинкович от Университета на Женева в Швейцария, които снимат ръчичката на ембрион на мадагадскарски дневен гекон (Phelsuma grandis).

„ Всяка година Nikon Small World получава голям брой фотоси, направени с микроскоп, които се отличават с невероятна научна техника и художествено майсторство “, съобщи Ерик Флем от Nikon Instruments. „ И тази година не бе изключение. “

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР