Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4%

...
Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4%
Коментари Харесай

Е Това Е Вече Прекалено, Играят Си Със Съдбите На Хората! Леден Душ За Хиляди Отчаяни Български Пенсионери!

Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът усили минималната пенсия на два пъти до 200 лева, или с общо към 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се покачат с 2.4%. Някои пенсионери не са получили действително даже и това минимално нарастване, написа в. " Сега ".

Проблемът бе подложен от депутата от Българска социалистическа партия Милко Недялков, който алармира, че пенсионери от неговия район - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% нарастване на пенсиите.

Бисер Петков, който, преди да заеме министерския пост, бе шеф на Национален осигурителен институт, изясни, че през лятото и той е схванал за казуса, въпреки и импровизирано от осигурителния институт, и останал извънредно сюрпризиран.

Не е ясно какъв брой са ощетените пенсионери и с какъв брой тъкмо - тази информация занапред ще се изготвя от Национален осигурителен институт, който към този момент четвърти месец обществено не е сметнал за нужно да огласи казуса, отбелязва вестникът.

Министърът се базира на разпореждане на Министерския съвет от 2008 година Заради двукратното нарастване на пенсиите през онази година е било заложено ограничаване до каква степен могат да порастват избрани пенсии.

Въпросното разпореждане е от 2006 година С него се дефинират нови размери на минималните пенсии - нормална процедура и тогава, и в този момент. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без задоволителен растеж. За да не се усилят прекалено, е заложена оптималната сума, до която те могат да порастват и която тогава е била в порядъка на 120-150 лева Именно това ограничаване, което работи и сега, евентуално е повода за казуса.

До тази година тези оптимални суми са се увеличавали дружно с всички пенсии по швейцарското предписание. Тази година обаче индексацията беше осъществена по нов метод - не с % върху размера на пенсията, а с нарастване на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така оптималната сума останала без индексация и е попречила на цялостно нарастване от 2.4% през юли. Министър Петков даде обещание, че за следващата година ще запишат текст в закона, който да не разрешава повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР