Най-вероятно европейските страни от НАТО ще упражнят натиск върху САЩ

...
Най-вероятно европейските страни от НАТО ще упражнят натиск върху САЩ
Коментари Харесай

Ген. Събев: Има риск от световна надпревара в ядреното въоръжаване

Най-вероятно европейските страни от НАТО ще упражнят напън върху Съединени американски щати и Русия за опазване на Договора за очистване на нуклеарни оръжия със междинен и дребен обхват и смяната му, тъй че да включи и други страни, разполагащи с такива ракети.
Това съобщи пред БНР някогашният боен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

Миналата седмица Вашингтон разгласи, че стартира процедура по 6-месечно излизане от съглашението, подписано през 1987. Изтъкнатата причина са разработвани от Русия нови ракети, противоречащи на изискванията на контракта.

В шестмесечния интервал има опция страните още веднъж да се върнат на масата на договарянията и да спасят този контракт, въпреки и малко изменен, счита Събев. Той добави, че Москва приказва против контракта още от 2005, тъй като съглашението не е включвало други страни с такива ракети, като Китай.

„ С разгръщането на тези нови ракети на Русия се слага нов стадий във въоръжаването с този клас оръжия, което беше отстранено с този контракт от 1987. Проблемът с тези ракети е, че те имат доста малко време за долитане до своите цели. Въпрос на минути е. Всички европейски столици, военна инфраструктура са под непрекъсната опасност от тях. Нарушава се стабилността и понижава прага за потребление на нуклеарно оръжие. Заради това европейските страни желаят този контракт да бъде избавен “, заключи Събев и добави, че отпадането на контракта рискува конкуренция с такова въоръжаване в Европа, Близкия и Далечен Изток.

„ Този контракт ограничаваше развиването на такива качества на двете съществени страни – Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Сега обстановката е радикално изменена. Можеше последователно да бъдат привлечени други страни в него – Иран, Китай, Индия развиват подобен капацитет. Ако договорът бъде опустошен, това значи, че други страни също могат да прибегнат до произвеждане на такова оръжие. Не единствено европейската, само че и международната непоклатимост (ще е сложена под риск). Повишава се рискът от експлоадиране на районни спорове “, сподели Събев.

Неговото мнение е, Съединени американски щати са излезли от контракта точно, тъй като Русия го е нарушавала и тъй като са ангажирани с европейската сигурност.

„ Съединените щати и Тръмп са мощно ангажирани към НАТО. Не чакам договорка за сметка на европейските съдружници “, добави Събев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР