Най-възрастният народен представител в 48-ото Народно събрание е Вежди Рашидов

...
Най-възрастният народен представител в 48-ото Народно събрание е Вежди Рашидов
Коментари Харесай

70-годишният Вежди Рашидов ще бие първия пленарен звънец на 48-ото НС

Най-възрастният депутат в 48-ото Народно заседание е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. 70-годишният ваятел, който се беше отказал от политиката и Народното събрание, и пропусна предходните избори през юли и ноември, в този момент е още веднъж народен представител от пловдивската листа на партията.

Като доайен, Рашидов следва по традиция да открие първото съвещание на новоизбрания парламент на 19 октомври и да произнесе слово с упътване към народните представители.

Предишните старейшини на трите къси Народното събрание до момента бяха 70-годишният доктор Силви Кирилов от Има Такъв Народ, който откри 47-ото Народно събрание, и съпартийката му, 80-годишната синдикалистка Мика Зайкова, която имаше достойнството да бие първия пленарен звънец на 46-ото и 45-ото Народно заседание.

Според Конституцията първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат. Тогава депутатите поставят клетвата: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ". На първото съвещание се избират ръководител и заместник-председатели на Народното събрание.

25-годишната депутатка от Движение за права и свободи Небие Кабак пък е най-младият депутат в новия състав на Народното събрание. Младата икономистка от Сърница, Велинградско, е за повторно депутат. В 47-ото Народно събрание тя беше член на комисията по икономическа политика и на тази по туризъм, и бе измежду депутатите, които интензивно питаха Бойко Рашков за полицейски произвол по отношение на представители на Движение за права и свободи.

 Снимка: Булфото

Все още политическите сили не са се разбрали по какъв начин ще разпределят местата в пленарната зала и коя група къде ще седне на банките, нито по какъв начин ще поделят стаите сред парламентарните групи. За задачата партиите в Народно събрание излъчват контактна група, която би трябвало да организира консултациите, само че такава към момента не се е събирала, потвърдиха от пресцентъра на Народно събрание за Dir.bg.

През лятото е осъществено главно разчистване и ободряване на постройката на Народното събрание. Ремонти не са осъществявани, само че са изпрани килимите и са заменени крушките на полилеите. В последните дни преди първото съвещание ще бъде направена и профилактика на системата за гласоподаване.

Вече беше оповестено, че президентът Румен Радев привиква първото съвещание на новоизбраното 48-о Народно заседание на 19 октомври - Денят на Св. Иван Рилски Чудотворец, настойник на българския народ. То ще стартира по традиция от 9.00 часа, оповестиха по-рано през днешния ден от прессекретариата на президента. 

В пленарната зала участват президентът, вицепрезидентът, водачите на главните изповедания у нас, както и дипломатическият корпус.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР