Най-важното в социално отношение предприятие в Пернишко ще претърпи трансформация

...
Най-важното в социално отношение предприятие в Пернишко ще претърпи трансформация
Коментари Харесай

Пълна енергийна трансформация предвижда най-голямото дружество в Пернишко – ТEЦ-Перник

Най-важното в обществено отношение дружество в Пернишко ще претърпи промяна през идващите години. Става въпрос за Топлофикация - Перник. Дружеството обезпечава топлинна сила за 20 000 семейства в Перник. Оттам са се заели със задачата за поетапно прекъсване на потреблението на въглища посредством въвеждане на нови горива.

„ Въглищата се доставят от откритата мина в Перник, от мини Бели Брег и Станянци. Получаваме и обогатено енергийно гориво от Брикел. Но въглищата последователно утежняват качествените си характерности, а и залежите се изчерпват. Поради тези аргументи и напъните на Европа за декарбонизация се постанова да влагаме в нови горива, което значи строителство на нови мощности и въвеждане на нови технологии “, сподели изпълнителният шеф на сдружението инж. Чавдар Стойнев.

Една от първите стъпки по пътя на трансформацията на Топлофикация - Перник е инвестицията в 3 когенератора, които до няколко месеца ще стартират да създават сила от природен газ, който се счита за 2 пъти по-екологичен спрямо въглищата.

„ Натрупахме опит при монтажа на когенератори и построяването на всички прилежащи уреди, за това планираме да влагаме в още 2 броя. С 5 когенератора Топлофикация Перник ще има 44 Мвт електрическа и 40 Мвт топлинна мощности на природен газ “, сподели инж. Чавдар Стойнев.

Експертът изясни, че съществува техническа опция природният газ да се миксира с водород. „ В проекта за промяна на Топлофикация - Перник се преглеждат разновидности за микс от природен газ и зелен водород посредством създаване на фотоволтаичен парк, “ заяви шефът на ТЕЦ-а.

За построяването на слънчевия парк има опция да се употребява рекултивиран терен от 1600 дка. На различен терен от 1000 дка се планува създаване на слънчево стопанство за предпазване на топлинна сила. Разбира се енергийната промяна на Топлофикация - Перник включва и възобновяване на топлопреносната мрежа, тъй като без рационализация, няма по какъв начин да разчитаме на нея вбъдеще “, сподели инж. Чавдар Стойнев.

Той разяснява и рецесията с доставките на природен газ. Експерти на огромни европейски енергийни компани предвиждат, че рецесията с дефицита на природен газ в Европа ще продължи до 2025 година. “Ако доставките от Русия бъдат изцяло прекъснати, газохранилищата ще се изчерпват по-бързо през зимата, което ще затрудни подготовката за идващия отоплителен сезон, защото нови мощности се построяват по няколко години “, сподели енергетикът.

По думите му доста специалисти признават, че прекосяването към въглища е едно от най-логичните решения, защото рентабилността на производството на електрическа сила в Топлоелектрическа централа на въглища е доста по-висока, в сравнение с в Топлоелектрическа централа на газ. Пример са и Германия, Австрия, Гърция и Нидерландия, които усилиха потреблението на въглища, отваряйки към този момент затворени ТЕЦ-ове, макар че е в прорез със Зелената договорка. „ Въпреки наклонността за в този момент не считаме да се отхвърляме от екологичната промяна на Топлофикация Перник. Но въпреки всичко не трябва изцяло да се отхвърляме от въглищата. “ сподели инж. Чавдар Стойнев.

Директорът изясни, че макар желанието за възстановяване на екологията Китай, Индия, Индонезия, Япония и Виетнам влагат в строителство на нови въглищни централи. „ В Азия има планове за строителство на 600 нови въглищни Топлоелектрическа централа и повода е в сигурността на производството на сила от въглища. Европа държи да понижи въглеродния отпечатък, само че доста от тези, които градят европейското законодателство не регистрират, че възобновимите източници не могат да подсигуряват предвидимо произвеждане на сила. Ако разчитаме единствено на тях, ще се стигне до дефицит “, сподели инж. Чавдар Стойнев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР