Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за

...
Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони

Най-важното сега е да наваксаме изоставането по програмата за развиване на селските региони, сподели в Сандански министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

 

Той взе участие във второто издание на земеделския конгрес " От фермата до твоята софра ", което се организира през днешния ден и на следващия ден в градския парк " Свети Врач " в Сандански.

 

Министърът уточни, че във връзка с програмата за развиване на селските региони се работи интензивно от дирекциите в министерството. „ Ако успеем да се оправим с изоставането и да спасим европейското финансиране  по програмата, това ще бъде първото, което ще усетят земеделските производители “, сподели Вътев.

 

Той дефинира Министерството на земеделието и храните като комплицирано министерство, голяма конструкция с доста дирекции и отговорности. " Формираме екипи, търсейки оптималната експертност, и главното, което ще бъде ново в работата ни, е, че към този момент няма да се работи за обособени браншове като такива, а ще се работи по цялата агрохранителна верига, с цел да може да се види къде е слабото звено по артикули - плодове, зеленчуци, месо, мляко. Ще вършим оценка от полето до масата и всички решения, които ще предприемем нататък, ще са в резултат на оценката на въздействието върху цялата агрохранителна верига “, разяснява още министърът.

 

Той уточни, че не разполага с магическа пръчка и по тази причина е належащо малко време, с цел да се усетят резултатите от измененията и добави, че политиката на министерството е да пази ползите на българските производители и консуматори.

 

" Форумът в Сандански подхожда напълно с нашата идея за нов метод към земеделието и храните ", сподели още министър Вътев. Той разяснява, че локалната процедура на местни производители, които създават обичайни храни и ги преработват, е сегмент, който съществува в цяла Европа и би трябвало да има своите непрекъснати места, където да се осъществя продукцията. " Предстоят диалози с общините и кметовете по места, с цел да се обособят такива места, в които да се предлага продукцията в избран ден от седмицата. Постоянните пазари са известни като място за такива производители и те са доста скъпи ", сподели още министърът.

 

В рамките на форума " От фермата до твоята софра ", проведен от Областната дирекция " Земеделие " (ОДЗ) - Благоевград взаимно с Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма, Областната дирекция " Земеделие " - Благоевград, Югозападното държавно дружество, общини от Югозападна България и Националното съдружие на общините в Република България, се чака повече от петдесет аграрни производители от съвсем всички общини в региона да показват висококачествена българска продукция. 

Проектът сплотява три бранша – земеделие, просвета и туризъм, показаха уредниците от ОДЗ - Благоевград. 

 

Наред с представянето на аграрни производители от цялата област и богатата съпътстваща стратегия, форумът дава информация и за естествените забележителности и културен календар на всяка от общините в област Благоевград. Посетителите му могат да опитат и даже да закупят стремежи артикул, както и да създадат контакт за всекидневно извършване на покупки на висококачествени храни, създадени в Благоевградско, информираха  уредниците.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР