Най-важното сега е да свалим от власт един авторитарен лидер,

...
Най-важното сега е да свалим от власт един авторитарен лидер,
Коментари Харесай

Елена Йончева: Изборите в България трябва да са на първата възможна дата - 28 март

Най-важното в този момент е да свалим от власт един властнически водач, който се е самозабравил и в името на тази цел би трябвало да обединим всички старания. В България се водят диспути дали на 28 март не е прекомерно рано за избори – считам, че 28 март е късна дата. Трябваше от дълго време да има служебно държавно управление и Бойко Борисов да си е отишъл. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред Лили Маринкова в предаването „ Алтернативата “ на TV1.
Според Елена Йончева парламентарните избори би трябвало да са на първата допустима дата, която конституцията разрешава. Няма гаранция по кое време обстановката с рецесията, подбудена от COVID-19 ще бъде по-тежка – на 28 март или на 28 май, добави тя. Разбира се, през януари, според от развиването на пандемията в България, президентът Румен Радев най-вероятно ще реши каква дата да уточни в указа си, счита евродепутатът.

В Брюксел мъчно разбираха, когато говорех преди година за обстановката в България, сподели още тя в „ Алтернативата “. Колегите бяха привикнали да чуват сходни информации за страни като Унгария и Полша, само че последователно осъзнаха какво се случва в България, изясни Елена Йончева. Тя показа, че реакцията в Европейския парламент е - подавайте ни информация, само че в последна сметка е отговорност на всички български жители дали ще продължите да подкрепяте Бойко Борисов, в това число и на идващите избори.

В отговор на въпрос дали съжалява, че се е трансформирала в политик, най-сериозният конкурент на Бойко Борисов, Елена Йончева сподели – Осъзнавах, че става дума за борба, тъй като аз съм човек, който влиза в борби. Винаги съм го правила като публицист. Но смятах, че работата ми в публицистиката, отивайки тук-там с спорове и войни, е обвързвана с риск, а в политиката по-скоро напъните ще бъдат в друга посока. Оказа се, че човек поема най-големия риск в политиката, в случай че в действителност желае да води сериозна борба. За да успее да пробие, да успее в идеята, която пази, зад него би трябвало да има мощна политическа партия, би трябвало да има мощни поддръжници. Иначе тази борба става безсмислена.

В Брюксел един от уговорките на Елена Йончева, който има отношение към проблемите в България, е присъединяване й в мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент. В нея влизат едвам 14 европейски депутати и измежду тях до момента нямаше български представител.

Ситуацията в България е обект на проучване на групата от лятото на 2020 година На 28 август министър председателят Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан, само че не се яви. Нещо, което преди него не си е разрешавал нито един министър-председател, разяснява Елена Йончева. Тя напомни, че мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо.

Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на български институции да дават отговор на въпросите на европейските депутати. Изслушването им не беше задоволително и по тази причина в България бяха получени спомагателни писмени въпроси. Мониторинговата група не е удовлетворена от отговорите на българските представители и още веднъж ги кани на идващото съвещание на 17 декември, заяви Елена Йончева в предаването „ Алтернативата “.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: /

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР