Най-важното, което трябва да направим тази година, е да направим

...
Най-важното, което трябва да направим тази година, е да направим
Коментари Харесай

Лорер: Прокуратурата е най-голямото събитие, което чакаме, време е да почнем да догонваме Румъния

" Най-важното, което би трябвало да създадем тази година, е да създадем България правова страна ", съобщи в студиото на " Говори в този момент " министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Според него в правосъдната промяна стъпките са ясни.

" Те към този момент се случват. Сменихме управлението на КЕВР и " Булгаргаз ". Г-н Цацаров не е началник на КПКОНПИ. Прокуратурата е най-голямото събитие, което чакаме. Ще има избори на нови членове на Висш съдебен съвет. Време е България да стартира да догонва даже Румъния, която направи въпросните промени ", сподели Лорер.

" Златните паспорти би трябвало да отпаднат, тази концепция у нас е била опорочена, у нас не са останали контролни механизми по какъв начин се издават ", разяснява още той.

Според него цялостният развой в страната е бил строшен.

" Направихме и инспекция обратно. Не са влезнали кой знае какви пари в страната. Няколко десетки милиона лв. на година, икономическият резултат от това, че отстраняваме тази алтернатива, е на процедура нулев ", разяснява Лорер.

" Икономическият напредък се реализира с вложения ", добави Лорер.

" Инвестираме в инфраструктурата и в хората. 8 млрд.лв. се влагат в България - за пътища, за нова детска болница, за повдигане на заплати на учители и лекари ", сподели министърът на нововъведенията и растежа.

Част от ограниченията в Плана за възобновяване и резистентност са свързани с дребните и междинни предприятия - да построяват енергийни мощности, както и построяването на индустриални зони. Една от забавните хрумвания е операторите на тези зони да са способни да привлекат вложители, счита Лорер.

И добави, че новият лозунг е, че европейските средства не се усвояват, не се раздават, а се влагат. За тази цел ще бъде построена система от външни оценители и спомагателен мониторинг за това по какъв начин се изразходват тези средства.

По отношение на ГЕРБ Лорер сподели, че чакат градивно държание.

" От един народен представител от ГЕРБ имаме 200 въпроса към държавното управление. Това е метод да забавиш работата на изпълнителната власт. Въпросите са израз на положението, в което ГЕРБ се намират сега ", счита Лорер.

По тематиката с подслушването министърът съобщи, че не се е замислял, само че няма нищо скрито, което да дискутира, по тази причина приема нещата с усмивка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР