Най-важното и значимо ресурсно предизвикателство е да обезпечим системата с

...
Най-важното и значимо ресурсно предизвикателство е да обезпечим системата с
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Без учители сме, преструктурираме висшето образование

Най-важното и значимо ресурсно предизвикателство е да обезпечим системата с . Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция във връзка подписването на съглашението с ръководителите на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения, Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ – КНСБ и профсъюз „ Висше обучение “ – КТ „ Подкрепа “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
" През 2016 година, когато правихме разбори, видяхме стряскащата вероятност да останем без учители. През 2026 година, след 10 години, виждаме възрастовата конструкция на учителите, какъв брой възпитаници учат за придобиване на педагогическо обучение и какъв брой от приключилите студенти се включват в системата на образованието “, добави той.
 Вълчев: Има повече болни от COVID-19 учители, в сравнение с възпитаници Вълчев: Има повече болни от COVID-19 учители, в сравнение с възпитаници
98 са учениците с позитивни проби за COVID-19 от началото на образователната година. Това значи среднодневно по 5. Въпреки това тя е доста...
Министър Вълчев изясни, че взаимоотношенията сред страната и държавните са вид „ възложител-изпълнител “.
„ Увеличиха се заплатите на учителите. Взе се политическото решение за двойното нарастване на заплатите на учителите, което ние изпълняваме. В системата на учебното и предучилищното обучение възнагражденията са контролирани в доста по-голяма степен, в сравнение с в системата на висшето обучение. Взаимоотношенията сред страната и държавните висши учебни заведения са по-скоро вид „ възложител - реализатор “. Ние разпореждаме осъществяванията на банкет, плащаме на осъществяване банкет, диференцирано според от професионалното направление и оценката за качество и реализация. Ние обаче не контролираме хонорари и бройка “, добави той.
Министърът изясни, че вследствие на това, че не контролират хонорари и бройка, са се получили обилни диспропорции и разлики сред висшите учебни заведения.
„ Получиха се разлики и във финансовото положение на висшите учебни заведения, поради това, че един съумяха през годините да поддържат по -висок банкет, поефективни индикатори. В едни висши учебни заведения през последните години приемът понижа повече и се сблъскаха с нужда от оптимизация. От една стана нарастването на заплатите на учителите, от друга – тази децентрализация и разграничение във възнаграждението, сложи въпроса за значимостта на учител я “, сподели той.
 Дават по 300 лв. на учителите за електронни уроци Дават по 300 лв. на учителите за електронни уроци
По 300 лева в допълнение ще получават учителите, които преподават електронни уроци. Бонусът ще важи за всеки урок, откакто се откри...
Министър Красимир Вълчев посочи, че през последните години секторът на образованието е претърпял промени : „ Успяхме да преструктурираме приема . Увеличи се приема за здравно, педагогическо, в инженерните специалности “, регистрира той.
„ Освен приема, който преструктурираме, и търсенето, което се опитваме да насърчим, ние преструктурираме финансиранет о. Последните пет години, по отношение на предходните пет, висшите учебни заведения са нараснали съвсем два пъти научната си активност. Много висши учебни заведения трансформираха системите си на възнаграждение “, уточни още Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР