„Най-важното е въпреки еуфоричното настроение хората да запазят потребителско хладнокръвие

...
„Най-важното е въпреки еуфоричното настроение хората да запазят потребителско хладнокръвие
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Новите правила за онлайн търговията ни дават повече функции срещу нарушителите в сектора


„ Най-важното е макар еуфоричното въодушевление хората да запазят потребителско самообладание и да не се поддават на първите „ супер изгодни” предложения както в стандартната търговия, по този начин и в онлайн пространството, където българинът все по-често пазари. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Bulgaria On Air във връзка идните празници и прогнозите, че дейните онлайн консуматори у нас ще похарчат приблизително по 235 лева за дарове.

„ Понякога зад тези гръмки надписи не стои действително понижение или пък цените не са образувани по този начин, както ни се представя”, предизвести Маргаритов и посъветва да се вършат съпоставки на повече оферти. Той добави, че при понижения са установявани случаи на рекламиране на по-ниска цена, без стоката преди този момент да е продавана по-скъпо. „ Това е нелоялна комерсиална процедура, която се среща освен по отношение на огромните акции по празниците, само че и в други сезони. По Коледа и Нова година позволявам, че е допустимо такива практики да зачестят”, сподели ръководителят и удостовери, че тъкмо за това ще следи Комисията в последния месец на годината.

В студиото на „ България днес” Маргаритов разяснява и гласуваните от Европарламента през предходната седмица нови правила за онлайн търговията, които да доведат до по-ефективна отбрана от неточни оператори в цифровото пространство. „ Тези промени ще дадат опция на националните правоприлагащи органи, който в България е КЗП, да упражняват повече функционалности и да изискват повече информация по отношение на интернет търговците, изключително при все по-широкото нахлуване на интернет извършването на покупки и продан на информация през обществени мрежи и други платформи”, съобщи ръководителят и посочи, че те ще обзет всички онлайн търговци. Маргаритов сподели, че към момента у нас в процентно съответствие нарушаванията в цифровата търговия са повече по отношение на тези в обичайна. „ Стандартно в към 10% от случаите се откриват нарушавания, в онлайн сегмента – в към 15-17%. Най-често или търговецът отхвърля да почете правото на отвод в дадени от закона 14-дневен период, или дълго време не връща назад парите, макар че клиентът е върнал стоката. Предстои да поставим спомагателни старания и тези промени ще дадат опция в тази посока, защото ще може да се изисква и информация от банки, от регистратори на домейни, а също по този начин и да се блокират уеб сайтове, в случай че се откри, че нарушават разпоредбите и не са взели мерки”, добави той.

Във връзка с 8-ми декември и очертаващата се като най-атрактивна дестинация Сърбия поради евтиния алкохол и опцията за пушене на публични места, Маргаритов напомни, че новите правила за роуминга не се ползват в страната и предизвести да се внимава с питиетата, защото „ ниските цени може да са за сметка на качеството”. Той заключи, че в минали интервали проблемите са били на първо място студени пространства и настаняване по повече в стая от авансово уговореното. Според него сходни проблеми пораждат най-много заради това, че „ не всеки път е обективно допустимо на по-ниска цена да бъдат предоставени обещаните услуги”.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР