Най-важно в неделя е всички ние да отидем да гласуваме.

...
Най-важно в неделя е всички ние да отидем да гласуваме.
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Доверете се на ЦИК, ние се доверяваме на ДАНС

Най-важно в неделя е всички ние да отидем да гласуваме . Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова . Избирателните ни права са обезпечени посредством хартиени бюлетини, по думите й. Настоя и че изборите ще бъдат почтени , като е значимо гласоподавателите да гласоподават вярно, а СИК да регистрира също вярно методът, по който са дали своят вот жителите.

На 26 октомври вечерта тя получила кореспонденция от ДАНС за непозволените дейности на заместник-министъра на електронното ръководство. Нейкова се свързала с останалите лица, до които е изпратена преписката на родното ФБР. Ресорният министър бил срещу да няма машинен избор, само че на срещата в Народното събрание декларирал, че няма да подпише удостоверението. Защо обаче и каква му е аргументацията, Нейкова не уточни.

Докладът на ДАНС дава подозрения за изборния развой, а по думите й доверието в изборите е значимо .

ЦИК до нощес чакали писмо от Министерството на електронното ръководство за засвидетелствуване на машинния избор. Такова пристигнало, само че без изискуемите решения за засвидетелствуване на машините и по тази причина ЦИК го е отменила.

Оказва се, че МЕУ въпреки всичко праща удостоверението след решението на ЦИК да анулира машинния избор. То обаче е подписано от Михаил Стойнов , който е основно настоящо лице в отчета на ДАНС. Няма по какъв начин ЦИК да пренебрегва отчета на ДАНС , по думите й.

Какъв обаче е отчетът, какво се споделя в него, от ЦИК не могат да кажат - не е в пълномощията им. Камелия Нейкова прикани да се пита ДАНС, даже зададе реторичен въпрос за какво ДАНС мълчи.

Тя бе безапелационна, че ЦИК не извършва политическа поръчка .
 Росица Матева: С машини няма да се гласоподава
Росица Матева: С машини няма да се гласоподава

ЦИК не е дала позволение машините за гласоподаване да напущат склада, в който се съхраняват

Избирателите би трябвало да бъдат спокойни , посочи ръководителят на ЦИК. Изтъкна и че самата тя постоянно е подкрепяла машинното гласоподаване и постоянно е гласувала с машина, само че анулацията му е било през вчерашния ден само вероятното решение. За мен решението на ЦИК не е срамно, съобщи още Нейкова и още веднъж акцентира, че комисията не обслужва политически ползи.

В неделя няма опасност за честността на вота , счита тя. Нека всички да се успокоят, прикани Нейкова и прикани жителите да не бойкотират изборите.

Също по този начин Нейкова прикани да не се приказва за анулиране на вота преди да са минали самите избори. Самото говорене за анулиране на изборите подкопава доверието в демократичния развой.
 Наталия Киселова: ЦИК де пробва да не допусне машините
Наталия Киселова: ЦИК де пробва да не допусне машините

Въпреки че машините не броят, а единствено отпечатват избора

Тя не схваща на какво съображение столичната в столицата. Въпреки решението на столичната ОИК няма по какъв начин в секциите да има машини, макар че също по този начин те са напуснали склада. ЦИК не е дала позволение те да напущат склада. Защо са напуснали склада, Министерство на вътрешните работи трябвало да отговори , съгласно Камелия Нейкова. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи я уверил, че машините ще бъдат върнати . Изправени сме пред една доста сложна обстановка, акцентира ръководителят на ЦИК. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР