Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме.

...
Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме.
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Докладът на ДАНС съдържа данни за компрометиране на машинното гласуване

Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде обезпечено с гласоподаване посредством хартиени бюлетини, тъй че всеки един гласоподавател, който евентуално към този момент е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до изборните секции и даде своя глас. Трябва да има изборна интензивност, когато избираме органите, които ръководят страната, общините, кметствата. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

По отношение на разразилия се скандал през вчерашния ден, Нейкова сподели, че на 26 октомври вечерта е получила кореспонденция от ДАНС. Тя е била известена, че преписката е била връчена на президента, премиера, ръководителя на Народно събрание и в нея се съдържа информация за непозволени дейности на заместник-министър на електронното ръководство, свързани със сигурността на машинното гласоподаване.

" Първите ми дейности бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези диалози и по обяд бяхме поканени на среща при ръководителя на Народно събрание. Там беше цялото управление на ЦИК, участваха представители на парламентарно показаните партии и обединения, като се изключи една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното ръководство. Той сподели, че не е завършила процедурата по засвидетелствуване на сходството, по този начин както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение ", изясни ръководителят на ЦИК.

Нейкова разясни, че до нощес са очаквали писмото от Министерството на електронното ръководство и от неговото наличие е станало ясно, че все още не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното ръководство, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

" Имайки поради информацията, съдържаща се в отчета на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при ръководителя на Народно събрание, както и това до взимане на решение, че нямаше изпратено решение за засвидетелствуване на сходството, според Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния развой е извънредно значимо. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване ", уточни Некова.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР