Най-важният изпит за приема в 5. клас в Софийската математическа

...
Най-важният изпит за приема в 5. клас в Софийската математическа
Коментари Харесай

Най-важният изпит за прием в 5. клас в СМГ може да е бил компрометиран. МОН започва проверка по сигнал от OFFNews

Най-важният изпит за приема в 5. клас в Софийската математическа гимназия може да е бил злепоставен. Едни и същи хора са съдружници в школата, която приготвя против възнаграждение претенденти за СМГ, създатели са на дилемите за надпреварата с най-голяма тежест в бала - " Откриване на млади гении " (ОМТ) - и са проверявали изпитните работи. Всички те са подписали заявления за неявяване на спор на ползи.
 Приемът в СМГ потъна в мъгла  Тайната и явната част от най-важния изпит за СМГ поставени в един плик
Схемата

От години стотици деца се приготвят за кандидатстване в СМГ посредством платените съботни курсове на учители по математика от учебното заведение. През 2017 г. те основават компания, която организира часовете си в постройката на гимназията и употребява името ѝ. Казва се " СМГ учители " ООД и включва 25 души, видно от системата " Дакси ".

Работата им обаче не завършва с подготовката за балообразуващите надпревари.

След провеждането на ОМТ тази година OFFNews получи сигнал, че едни и същи учители на трудови контракти в СМГ са подготвяли деца посредством " СМГ учители "  и са били включени в националната комисия за образуване и осъществяване на надпреварата. Нейно обвързване е правенето на дилемите, инспекцията и оценяването на работите на възпитаници и правене на класиранията.

Решихме да проверим изказванието, защото истинността му би могла да компрометира надпреварата и, надлежно, класирането за банкет след 4. клас в СМГ.

На 27 май 2019 година поискахме от Министерството на образованието и науката копие от заповедта на министър Красимир Вълчев за установяване на състава на националната комисия за образуване и осъществяване на математическото съревнование " Откриване на млади гении " за възпитаници от IV клас за образователната 2018/2019 година На 6 юни получихме копието, само че със заличени имена. Оказа се, че самите членове на комисията са пожелали те да не се огласяват. От Заповед №РД 09-3106/24.10.2018 година обаче е видно, че и петимата (председател и четирима членове) са учители от СМГ.



В ново питане до МОН посочихме и имената на четирима учители, за които имахме информация, че са в националната комисия:

1. Иван Вильов Симеонов
2. Александър Иванов Александров
3. Румяна Тодорова Караджова
4. Надежда Христова Буюклиева

Попитахме:

- дали МОН могат да потвърдят или отрекат, че те са в националната комисия;

- в случай че са, дали министър Вълчев е бил осведомен авансово, че същите са съдружници във компанията " СМГ учители " ООД и като такива приготвят евентуални претенденти за СМГ против заплащане;

- има ли спор на ползи и/или подозрение за обективното осъществяване на надпреварата, което е с най-голяма тежест в балообразуването, в случай че едни и същи хора приготвят претенденти за СМГ, сформират дилемите и ревизират работите;

- какви дейности ще предприеме министър Вълчев и в какви периоди, в случай че сигналът ни се удостовери.

На 21 юни получихме удостоверение от МОН, че и четиримата са в националната комисия.

Ето какво отговарят от министерството:

Във връзка с подготвяния от Вас журналистически материал, което допуска съществуване на надделяващ публичен интерес, и водейки се от правилото на бистрота в активността на Министерството на образованието и науката (МОН), Ви осведомяваме, че цитираните от Вас учители попадат в заповедта за установяване на Национална комисия за образуване и осъществяване на математическото съревнование „ Откриване на млади гении “ за възпитаници от IV клас през образователната 2018/2019 година

Министърът на образованието и науката не е бил осведомен с изказванието, че учителите са съдружници във компанията " СМГ учители " ООД. Заповедта за установяване на състава на Националната комисия е направена от отрасловата дирекция - „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ по предложение на Софийската математическа гимназия (СМГ) „ Паисий Хилендарски “, каквато е била практиката и в предишни години.

Членовете на Националната комисия са подписали заявления със следното наличие: „ Не отпущам образование на възпитаници за присъединяване в олимпиади/състезания против възнаграждение, в случай че то е от името и за сметка на учениците, в това число и със средства на учебното настоятелство “.

Поставените от Вас въпроси одобряваме като сигнал, въз основата на който е разпоредена инспекция за провеждането на математическото съревнование " Откриване на млади гении " за възпитаници от IV клас през образователната 2018/2019 година в град София.

За резултатите от инспекцията ще бъдете в допълнение известена.

Потърсихме и позицията и на четиримата учители. На 24 юни изпратихме въпроси до тях посредством формалния имейл на СМГ. Попитахме ги дали са уведомили управлението на учебното заведение и министъра на образованието, че приготвят деца против възнаграждение, преди да бъдат препоръчани за членове на националната комисия, и дали са подписвали декларация за неявяване на спор на ползи. До през днешния ден, 28 юни, нямаме отговори. Ако получим такива, ще ги публикуваме.

Върху тазгодишното съревнование " Откриване на млади гении " към този момент бе хвърлена сянка на подозрение обективно ли е оценяването, защото, обратно на практиката до момента, тази година учениците са били инструктирани да сложат в общ плик анонимната част (две задачи) и неанонимната (тест с 20 въпроса).

Напрежение имаше и около оповестяването на свободните места след първото класиране. СМГ наруши графика си и просрочи оповестяването, у родителите пък се породиха подозрения за скриване на освободени места.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР