Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата Деяния

...
Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата Деяния
Коментари Харесай

Отбелязваме Петровден - един от най-големите християнски празници

Най-важните условия от техния живот са разказани в книгата " Деяния на апостолите " (Нов завет), а за деятел Петър четем и в евангелията. Петър се наричал изначало Симон и бил наследник на риболовец от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал възпитаник на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл " Кифа " (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи " камък ". Името на деятел Петър се загатва неведнъж в Евангелието. Той бил един от обичаните възпитаници на Христос. Когато повели Исус на съд, единствено Петър и един от учениците вървели след него.

 

След Възкресението Христос се явил на първо време пред Петър, с цел да възвърне неговото апостолство. Традиционно се счита, че Петър е преподавател на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

 

Около 67 година дошъл в Рим. Там император Нерон подхванал гонения против християните. Петър бил затворен в тюрма и на 29 юни предаден на гибел. Осъдили го на кръстна гибел. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не смятал себе си заслужен за идентична гибел със Спасителя.

 

В някои региони на Петровден се вършат сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за умряли деца.

 

Имен ден честват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен. Честит празник!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР