Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.Най-важното тази сутрин:ПреговоритеДефицитътОръжията

...
Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.Най-важното тази сутрин:ПреговоритеДефицитътОръжията
Коментари Харесай

Три минути: ДПС обяви подкрепа за ГЕРБ. Заедно ще искат отстраняване на Гешев. Украйна чака още оръжия

Най-важните вести с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази заран:
ПреговоритеДефицитътОръжията за Украйна
Кандидатката за министър председател от ГЕРБ измежду целите на бъдещо свое държавно управление да изиска Висшият правосъден съвет (ВСС) да освободи Иван Гешев от поста основен прокурор. Това към този момент е правено два пъти - несполучливо.

тематиката за гърмежа до колата на Гешев и изказванията за негова интервенция в следствието. За това приканиха няколко неправителствени организации, само че болшинството в кадровия орган гласоподава срещу.

ПП-ДБ сложи под въпрос поръчката на Габриел. “Как си представяме оня състав на Висш съдебен съвет, който може да се произнесе обективно ”, сподели, че обещанията може да е “фасада ”. Коалицията към този момент сподели, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ.

с мандат на ГЕРБ и министър председател Мария Габриел, стана ясно по време на среща на двете партии. Движението поддържа и желанието да се изиска оставката на Гешев. Двете партии нямат задоволително депутати за държавно управление.

От останалите партии Българска социалистическа партия заяви, че не утвърждава метода на Габриел, само че не изключи присъединяване в ръководство. Има Такъв Народ не отхвърли поддръжка и изиска от ГЕРБ ясно обрисувани ограничения и периоди. “Възраждане ” не беше поканена на среща.

Най-важното от диалозите. В петък с ПП-ДБ.

от депутатския си имунитет. Прокуратурата изиска да му повдигне обвиняване за оказване на насила по следствие, че е заплашвал депутатка от Има Такъв Народ да се отдели от партията през лятото на 2022 година
Правителството регистрира бюджетен недостиг
Министерският съвет регистрира за първото тримесечие на 2023 година За същия интервал през предходната година е регистриран остатък от 294 млн. лева Това значи, че бюджетното салдо се е влошило с 957 млн. лева

Ефектът върху българската стопанска система от европейските наказания върху Русия. Износът за Русия е намалял с 2%, само че и преди Русия да стартира войната против Украйна е бил невисок, сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов в Народното събрание.

Държавни да показват предложения за ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29. България ще разчита на старите руски изтребители до доставката на новите F-16, само че тяхната поддръжка в Русия към този момент е невъзможна.

Европейският парламент утвърди с огромно болшинство присъединението на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба. Остава още една стъпка преди Съюзът да стане страна по документа. Какво следва от това за България?
Украйна чака още оръжия
, преди да стартира предстоящата контраатака против съветските сили, сподели президентът на страната Володимир Зеленски. По думите му страната чака още военна помощ.

А тя идва - Англия за пръв път с огромен обхват Storm Shadow. Това ще разреши на украинските сили да ударят цели надълбоко зад фронтовата линия. Киев желае от месеци ракети с огромен обхват, само че до момента не получаваше.

Руските сили не са съумели да удържат на натиска на украинската войска в някои сектори от фронта край Бахмут и са, заяви командването на въоръжените сили на Киев. От месеци за града се водят тежки стражения.

В началото на войната съветската войска окупира атомната електроцентрала в украинския град Чернобил. Повече от месец личният състав е заставен да живее дружно с съветските бойци. за претърпяното.
Конфискувани съветски активи отиват за Украйна
Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд позволи средства на съветския олигарх Константин Малофеев за потребление в Украйна. Не е ясно за каква сума става въпрос, само че иззетите пари са 5,4 млн. $.

за жители на Грузия и позволи на съветските самолетни компании да летят до страната. Грузия дефинира това като “поредната провокация ” на фона на войната в Украйна и окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.

На 9 май Русия отбелязва Деня на успеха над нацистка Германия във Втората международна война с огромни паради с съветски танкове, ракети и флагове. Тази година в Москва шествието беше непретенциозно. руснаци реагираха на това.
Три рекомендации
Около 800 дами в България годишно се разболяват от рак на шийката на матката. Това заболяване може да се предотврати с ваксина. Целта на СЗО е 90% от девойките да са имунизирани, само че в България са тъкмо 1%. Може ли това да се промени?.

В Германия към този момент се предлага месечен абонамент от 49 евро за районния публичен превоз. Не е ясно тъкмо каква ще е изгодата за околната среда. Но е несъмнено, че с новия билет публичният превоз ще стане по-достъпен,.

Изложбата “Изкуство с увреждания ” е следващият сполучлив опит на една българска образна артистка да свърже хората със специфични потребности с изкуството. Запознайте се с в рубриката Човек на деня.

, с цел да получавате всяка заран в пощата си " 3 минути " - обзор на най-важните вести.

Искрено ваша,

Елица Симеонова
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР