Най-важните неща, които ни се случват, няма как да бъдат

...
Най-важните неща, които ни се случват, няма как да бъдат
Коментари Харесай

33 г. по-късно: Как се поделя властта с този, когото искаш да свалиш?

„ Най-важните неща, които ни се случват, няма по какъв начин да бъдат обяснени, в случай че не се върнем обратно и не ги сложим в подтекст. Един от главните проблеми и въпроси, които ни засягат е правосъдната промяна. През 1990 година на Кръгла маса сядат хора, които вземат решение каква да бъде България през днешния ден, каква да бъде правосъдната ни система и напълно съответни хора написват част от Конституцията, по която живеем и през днешния ден “.

Това разяснява в „ 120 минути “ Стоян Георгиев за собствен специфичен репортаж по тематиката.

„ В нея се визира и ролята на основния прокурор. Всичко, което се е случило през днешния ден, има своето пояснение тогава. А не са останали доста живи хора, които са взели присъединяване в Кръглата маса. Тогава Съюз на демократичните сили – опозицията, договаря с Българска комунистическа партия, с цел да смъкна Българска комунистическа партия от власт, с цел да направи демократическа страна, а не комунистичека тирания. Аналогът го има и в този момент – сред „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ. Долтрината на Политическа партия е да смъкна ГЕРБ и нейния модел на ръководство. И разликите, несъмнено, също са безпределно доста “, уточни още той и напомни, че Конституцията в действителност е написана от Българска комунистическа партия.

Какво още разяснява Стоян Георгиев – чуйте във видеото.

83-годишният зоолог Петър Берон ни посреща на терасата на принц Кирил в някогашния замък на цар Фердинанд, където през днешния ден е природонаучният музей.

„ В тези стаи са живели принц Кирил и Евдокия, сестра му. И на тази тераска са излизали да дишат чист въздух и да си пият кафенце “, споделя той.

Роден в Царство България, Берон живее във всичките години на комунистическия режим, а през 1990-а, когато е на 50, е един от главните участници в по този начин наречената Кръгла маса - 4-месечните договаряния сред комунистическата партия и опозицията, където безусловно се основава днешната България.

" Тя е властелинът на досъдебното произвеждане ", уточни тя

„ Преди всичко се одобри Конституцията “, споделя той.

Тогава се строи днешната правосъдна система, взема решение се каква да е ролята на основния прокурор, структурата на правосъдната власт. Решава се главният закон, по който живеем и през днешния ден. Как се водят договаряния за ръководство на страната с тези, които искаш да свалиш от власт, питаме Петър Берон 33 години по-късно.

„ Тогава става въпрос за промяна на един публичен строй с различен. С въвеждане на напълно нова конституция на една демократична страна - промяна на тоталитарна комунистическа власт с демократична власт. 04:53 многопартийна система и така нататък и дето се споделя от първата редица няма доста живи останали. Но не беше доста елементарна работа да кажеш на хора, които имат цялата власт в страната, само че нямат историческа вероятност, да създадат това, това, това… Повечето от офицерския състав – Българска комунистическа партия, цялата полиция, цялата милиция. Почти всички локални управляващи бяха Българска комунистическа партия, а ние нямахме нищо, обаче имахме историческата вероятност “, разяснява Перът Берон.

Историческата вероятност не се оказва толкоз неприятна за представителите на  комунистическата власт, която не просто седи на масата на договарянията, само че написа разпоредбите на бъдещия български капитализъм.

„ И се реши, че вместо да вършим революция и румънски вид и по този начин нататък, е по-хубаво да седнем на една маса “, показва Берон.

Румънският вид са кървави конфликти по улиците, които приключват с разстрел на комунистическия деспот Николае Чаушеско и брачната половинка му Елена. България избира мира. И по този начин разпоредбите на капитализма ги пишат комунистите, в това число тези закони, които до през днешния ден са ябълката на раздора сред политическите полюси у нас - за правосъдната система.

„ Много хора споделят, че подмяната оттова е почнала. Тези хора, които не са участници тогава, в този момент са бабаити със забавяне.   Ако са желали революция, да са я създали, да са се присъединили, като са толкоз огромни юнаци. Аз не мисля, че сме създали неточност, мисля, че беше добре, че тази конституция се одобри.  С 4-5 ремонти тя си е в действие и до ден сегашен “, показва Петър Берон.

Основните проблеми в Конституцията не са ли заложени тогава? Например за ролята на основния прокурор?

„ Всяка страна в Европа, в това число отвън Европа, има основен прокурор. Сега разногласието тук, съгласно мен, е много простоват, че да се махне вашият прокурор и Висш съдебен съвет, да се постави нашият. Ако желаят да създадат промени, да ги създадат, само че те не могат тези неща да ги сменят без Велико национално заседание “, показва още той.

Основните на българския капитализъм са положени от комунистическата власт. Те дефинират разпоредбите. Те пишат Конституцията. Те я одобряват, дружно с част от опозицията.

„ Да кажат, че тая конституция е отпадък, тъй като е одобрявана от 208 души Българска социалистическа партия, аз съм безусловно несъгласен, защото по-голямата част от нея е една демократична, добре написана Конституция. Но тая част, което беше за правораздаването, го оставихме на юристите, а те бяха хората на Българска комунистическа партия “, споделя Берон.

И даже договарянията за смяна на законите, които водят през днешния ден двете най-големи политически сили, които да създадат допустимо основният прокурор да дава отговор за дейностите си и да има надзор върху властта му, съгласно Петър Берон ще катастрофират в Конституционния съд. Защото ще опонират на главния закон, написан през 1990-та от хората с привилегии тогава.

„ Две три години преди този момент, като почнаха в другите източни страни вълненията - в Полша, Чехия, Унгария и другите места, споделиха: „ Добре, в случай че ще строим капитализма, ще го строим, само че капиталистите ще бъдем ние. И по този начин и стана “, споделя Берон.

Така и става. Основните на българския капитализъм са положени от комунистическата власт. Те дефинират разпоредбите. Те пишат Конституцията. Те я одобряват. А тя е основата на Бългaрската страна и през днешния ден.

И даже договарянията за смяна на законите, които водят през днешния ден двете най-големи политически сили, които да създадат допустимо основният прокурор  да дава отговор за действиата си и да има надзор върху властта му, съгласно Петър Берон ще катастрофират в Конституционния съд,  тъй като ще опонират на главния закон, написан и признат през 1990-та година.

Тя разяснява и дали Бойко Борисов ще е в парламентарните листи за изборите

Повечето огромни капитали имат червени влакна. Нито с оръжие, нито в прокуратурата и в съда има отмъщение за закононарушенията на комунизма.

На кръглата маса се взима решение да се разпусне Шести отдел на Държавна сигурност – тайната полиция, вербуваща сътрудници доносници измежду популацията, с цел да преследват тези, които не харесват комунистическата тирания. Но за част от представителите на опозицията от кръглата маса се появява информация за връзки с Държавна сигурност. Включително и за Петър Берон.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР