Най-уязвимата група на хората, които могат да се заразят с

...
Най-уязвимата група на хората, които могат да се заразят с
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Когато организмът не е здрав, е най-податлив на инфекции

Най-уязвимата група на хората, които могат да се заразят с ковид, са страдащите от сърдечно-съдови болести. Те имат намалени защитни сили, а когато организмът не е здрав, е по-податлив на инфекции.
Това изясни пред bTV кардиохирургът проф. Генчо Начев, шеф на УМБАЛ " Св. Екатерина ".

" Сърдечната непълнота да вземем за пример, води до проблеми с белия дроб. При едно такова вторично увреждане, на този терен е доста елементарно човек да се разболее от COVID-19. В естествени условия сърдечно болните по-лесно вършат пневмония ", разяснява още лекарят.

Той прикани хората да съблюдават някои съществени рекомендации - да си останат вкъщи, да се придържат към предписаната им към този момент терапия, и в случай че усетят демонстрация на признаци, първо да се свържат с доктор по телефона.

" Ако ситуацията се задълбочава и се появят болки в гръдната област, тогава да се потърси към този момент болнично заведение ", изясни още проф. Начев.

Болница " Св. Екатерина " е спряла плановите интервенции. Приемат се само пациенти по неотложност.

" Намален е и личният състав. Непрекъснато има разполагаем екипи. В изискванията на COVID-19 би трябвало да вземем ограничения за здравето на личния състав. Поръчали сме защитни дрехи и сме провели практическо образование в границите на два дни за това по какъв начин се прави обличането и събличането. Това е доста значимо, тъй като едно погрешно събличане на защитното облекло може да докара до разпространение на инфекцията ", изясни още хирургът.

Във връзка с повдигането на кръвното при заразяване на ковид, проф. Генчо Начев разяснява: " Механизмът на засягане на белия дроб, също може да докара до повишаване на налягането. Свива по този начин да се каже периферията, т.е. периферните съдове, предизвиква им конвулсия, също както нервите, студения въздух. Оттук се качва кръвното налягане. Не е гаранция, че във всички случаи на респираторно заболяване, би трябвало да се качи кръвното налягане. Индивидуално е ", добави още шефът на болничното заведение.

Според него не би трябвало да се изпада в суматоха.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР