Най-успешните лидери са наясно, че освен да дават добри отговори,

...
Най-успешните лидери са наясно, че освен да дават добри отговори,
Коментари Харесай

Всеки добър лидер задава тези 5 прости въпроса

Най-успешните водачи са наясно, че с изключение на да дават положителни отговори, тяхното показване зависи и от задаването на верните въпроси. Човек може да научи доста, стига да зададе точния въпрос в точния миг. 

Освен че ви оказва помощ да увеличите своите познания и схващане, задаване на въпроси кара вашите екипи да се усещат по-мотивирани и отдадени работа, тъй като слушайки техния отговор, вие показвате, че цените тяхното мнение и  приноса им за компанията.

Това са пет значими въпроса, които най-великите водачи задават непрекъснато.

1. Има ли по-лесен метод за решение на казуса?

Много хора страдат от естествена податливост да усложняват нещата, изключително в напрегнати обстановки. Вашата задача като водач е да извършите крачка обратно, да извършите къса пауза и да попитате дали съществува по-просто решение, което може да бъде приложено.

Комплексните решения нормално са по-лесни за намиране, до момента в който откриването на по-прост способ на деяние лишава малко повече време. Важно е да дадете на вашите екипи нужното време, с цел да си поемат мирис и да потърсят опция, която да бъде по-лесна за реализация.  

Хората, които са най-близо до казуса, в множеството случаи имат най-пълно и детайлно схващане на обстановката, тъй че е добре да обърнете особено внимание на тяхното мнение. В края на краищата, това, от което се нуждаете, е решение, което работи освен на доктрина, само че и на процедура.

2. Може ли да ми обясните какво е решението?

Ако сметките ви не излизат или просто не разбирате по какъв начин тъкмо ще наподобява решението на даден проблем, помолете специалистите да ви обяснят обстановката по-подробно. Ако и те не могат да ви обяснят решението, значи и самите те не го схващат, тогава какво остава за всички останали? Когато не разбирате по какъв начин тъкмо ще проработи вашето решение, съществува огромен възможност да сте поели в неверната посока.

Освен това, когато хората изясняват нещо, те би трябвало да премислят обстоятелствата още веднъж и още веднъж, постоянно на все по-дълбоко и детайлно равнище, което от своя страна покачва тяхното схващане и им оказва помощ да виждат проблеми, за които преди не са знаели. 

Колкото по-добре разбирате решението, толкоз по-ясно може да го обясните на вашите подчинени и да постигнете високи равнища на координация и съдействие, които да усилят вероятността за триумф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР