Най-ценните творби на един от най- големите български художници, фотоси

...
Най-ценните творби на един от най- големите български художници, фотоси
Коментари Харесай

Изложба в Националната галерия “Двореца” в чест на 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Най-ценните произведения на един от най- огромните български художници, снимки и документи - това е изложбата “Послания - 120 години от рождението на Златю Бояджиев ”. 

Златю Бояджиев, който е роден на 22 октомври 1903 година, е именуван национален художник и е притежател на премията на Съюза на българските художници “Владимир Димитров – Майстора ”.



Селектираните творби наблюдават главните стилови и тематични направления в творчеството на създателя до 1951 година, когато е изумен от тежък инсулт и получава парализа на дясната половина на тялото, както и измененията в живописния му изказ след тази дата, когато той още веднъж стартира да рисува, само че към този момент с лявата ръка.

В експозицията са включени творби от фондовете на Националната изложба, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи и от частни сбирки. Изложбата може да бъде забелязана до 7 януари 2024 година, предава БНР.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР