Най-ценните артефакти, пазени в катедралата Нотр Дам, са били спасени

...
Най-ценните артефакти, пазени в катедралата Нотр Дам, са били спасени
Коментари Харесай

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени

Най-ценните артефакти , защитавани в катедралата Нотр Дам, са били избавени от избухналия пожар, написа Агенция Франс Прес.
 
Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13 в. Луи IX са на несъмнено място, разгласи ректорът на " Нотр Дам " Патрик Шове.
 

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възобновяване на вредите от пожара в световноизвестния готически храм " ще отнеме години ".
 
Пожарната работа разгласи, че към две трети от комплицираната дървена структура на покрива на Нотр Дам, известна като " Гората ", се е срутила вследствие на огъня.
 

Още през днешния ден стартира събирането на пари от френските жители посредством дарителска акция. Френски милиардер към този момент разгласи, че дава 100 млн. евро за реконструкцията на катедралата Нотр Дам в Париж, оповестява Агенция Франс Прес. Франсоа-Анри Пино, който има производителите на първокласни артикули Гучи и Ив Сен Лоран, даде обещание да се включи с огромната сума в оповестената от президента Еманюел Макрон акция за набиране на средства за възобновяване на храма .-->
 Нотр Дам Gulliver/Getty Images
Нотр Дам е един от знаците на Париж. Катедралата се посещава от 13 млн. души годишно, повече в сравнение с другата известна забележителност в града - Айфеловата кула. Нотр Дам е дала името си на един от най-известните френски романи " Парижката Света Богородица " на Виктор Юго.

Готическата катедрала е оповестена е за международно културно завещание от ЮНЕСКО през 1991 година За последно Нотр Дам е търпяла съществени повреди по времето на Великата френска гражданска война в края на 18 в. По време на двете международни войни известната постройка не понася никакви провали.

Първият камък на катедралата е подложен през 1163 година при властването на Луи Седми, напомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от идващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17 и 18 в. Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, издигнати през 13 в. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 96 м, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, напомня Ройтерс. Катедралата е употребена за фон на романа на Виктор Юго " Парижката Света Богородица ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР