Най-трудният момент за нас беше сийд рунда. Виждахме, че пазарът

...
Най-трудният момент за нас беше сийд рунда. Виждахме, че пазарът
Коментари Харесай

Payhawk и инвеститорите: Създаването на първия български еднорог

" Най-трудният миг за нас беше сийд рунда. Виждахме, че пазарът е там и е единствено въпрос на вярното финансиране, с цел да можем да станем водачи на него. Преминаването през това прочувствено влакче на ужасите беше доста поучително за нас, тъй като ни направи доста по-силни ментално. " Това сподели Христо Борисов, създател и изпълнителен шеф на Payhawk, от сцената на Fintech Summit 2022, конференция проведена от " Капитал " и F27.

Той взе участие в панел, отдаден на превръщането на Payhawk в първия български еднорог - стартъп компания, оценена на 1 милиарда $. В панела участваха още Васил Терзиев от Eleven, който е и един от създателите на " Телерик ", и Мехмет Атичи от Earlybird Ventures, които вложиха в компанията.

" Преминавали сме през доста проблеми, само че в последна сметка правилата ни постоянно са ни водили до това да се фокусираме повече и повече. Невинаги това е най-краткият път, само че е несъмнено, че в последна сметка ще стигнеш до задачата ", сподели още Борисов.

Payhawk доближи заветната оценка от 1 милиарда $, откакто през февруари добави 100 млн. $ финансиране към към този момент внушителния си рунд от 112 млн. $, разгласен през ноември. Основаната през 2018 година от Христо Борисов и Бойко Караджов компания издава корпоративни дебитни карти и създава платформа за ръководство на разноски.
Реклама Ролята на вложителите
Васил Терзиев, ръководещ сътрудник във фонда Eleven и някогашен шеф на Борисов в " Телерик ", разяснява, че работата на вложителите е на първо място да наставляват стартъпите, само че не и да се бъркат непосредствено в интервенциите им.

" Основната ни работа като вложители е да помогнем на компанията да конкретизира пазара си, а на нея да оставим осъществяването на по-голямата задача. Другата значима задача е да ги свържем с хора, които схващат по какъв начин се прави и да ги подготвим за идващия рунд. Като вложители се опитваме да оказваме помощ, само че ние оставаме на страничната линия. Всичката популярност остава и би трябвало да остане за създателите ", сподели той.

Според Терзиев има доста огромна разлика сред " фирмите, които се пробват да са съвършени, и тези, които се пробват да бъдат доста положителни. Разликата в оценките и какъв брой пари биха извадили фондовете е голяма ".

Мехмет Атичи от фонда Earlybird, който взе участие във финансирането на Payhawk още от сийд етапа на компанията, сподели пред публиката на конференцията, че компанията се е справила доста добре с приоритизирането на главните си задания.
Реклама
" Трябва да осъзнаеш, че не можеш да свършиш всичко на сийд фаза, по тази причина би трябвало да имаш цели и да сметнеш какво е най-важно да бъде направено преди идващия рунд на финансиране. Нашата сериозна роля е да покажем на фирмите по какъв начин да търсят най-хубавите вероятни чиновници, тъй като той е доста издирван и би трябвало да бъде гонен ", сподели Атичи.

В края на диалога Христо Борисов сподели, че това е един от резултатите на огромните рундове финансиране и оценката на еднорог. " Нашата оценка притегли хора, които са качествени и желаят да бъдат част от компания, която пораства с висока скорост. "
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР