Най-трудният момент в живота ми беше през февруари 2013 г.

...
Най-трудният момент в живота ми беше през февруари 2013 г.
Коментари Харесай

Плевнелиев с лекция в Харвард: Най-трудно ми беше през февруари 2013 г. Оставиха ме съвсем сам срещу многохилядни протести

Най-трудният миг в живота ми беше през февруари 2013 година В България имаше голяма рецесия, стотици хиляди хора стачкуваха на улиците в разнообразни градове. Имаше мощни политически водачи, само че когато стана мъчно, те всички подадоха оставки - нямаше държавно управление, нямаше партии, нямаше парламент и аз бях самичък, изправен пред митинги в цялата страна, изцяло самичък, написа offnews.bg.

С тези думи президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев споделя за митингите от февруари против монополите, високите сметки за ток, които довеждат до оставка на кабинета на Бойко Борисов, в лекция в Харвардския университет на тематика „ Сила против мъдрост: диалог за водачеството на бъдещето “.

" Това беше доста мъчно време, доста сложен мандат - стартира той диалога с водещия в залата. - Само за две години - 2013-а и 2014-а - в страната ми имаше пет държавни управления, три Народното събрание, имаше рецесии в Европейския съюз - не една, а 11 драматични рецесии. Миграция, тероризъм по улиците, доста сложни връзки с Русия - тогава бяха украинската, гръцката рецесия, Брекзит. "

Знаех от предишното ми - от един от най-хубавите компютърни програмисти станах гастарбайтер в Германия, започнах от нулата, по-късно станах министър, президент - че когато е мъчно, става въпрос за нещо значимо. Ако е елементарно - не е значимо, минаваш елементарно през времето. Но в случай че е мъчно, е значимо и аз съм се сблъсквал с доста компликации в живота си, изключително в мандата си, продължава Плевнелиев и минава към тематиката за февруарските митинги и оставките.

След тях " събрах всички тези мощни водачи и им споделих: " Слушайте, дано създадем под някаква форма съдружно държавно управление, да включим всеки, който може да способства за стабилността и развиването. Но те играеха своите игри, бореха се да бъдат избрани отново и да влязат в идващия цикъл на политическа власт и аз бях оставен изцяло самичък. Това, което направих - и това беше рецептата за триумф - съумях по либерален метод да изведа страната ми към по-добра позиция. Бях самичък и трябваше да посоча младежи, които да влязат в държавното управление на страната, което не е работата на президента ".



За него уроците, които е научил тогава, са:

" Първо, че когато е мъчно, става въпрос за нещо значимо. Когато стане мъчно, се схваща кой си в действителност.

Второ, би трябвало да си кадърен да не скриваш проблемите, само че да ги посочиш. Ако искаш да решиш проблем, го показваш и това е единственият метод да го решиш.

Много е значимо също по този начин да имаш приобщаваш метод.

Поканих протестиращите, само че и тези, които не стачкуваха - политическите водачи, водачите в обществото, институционалните водачи - всички на едно място, в спор, който нарекох цивилен спор, с цел да открием решения дружно. Не упреквах другите. Не сочех с пръст, с цел да упреквам комфортния зложелател, нито давах комфортни извинения за неналичието на ръководство в страната. Поех личната си отговорност, само че се постарах да включа всеки на масата, с цел да намерим решение ", споделя Плевнелиев.

В диалога той акцентира неведнъж, че в ръководството си е търсил мъдрост, а не мощ.

" Като цяло, търсех мъдрост, а не мощ. За мен силата е нещо краткотрайно. Мъдростта е нещо доста стабилно и продължително. Гледах мощните водачи и се питах: " Путин, Ердоган, Тръмп, Биби Нетаняху, Моди, Орбан. Много мощни водачи. Но мъдри ли са? ". Защото можем да бъдем доста мощни, да имаме мощни армии и да окупираме прилежаща страна, само че умно ли е да го създадем? "

Казва, че се е водил от изречението " Ако нямаш идея, имаш потребност от война " и че то ни споделя какво се случва по света през днешния ден.

" Каква е идеята на мъдрия водач, на мъдрия президент? Да усили територията си, като дестабилизира съседи и интернационалния ред? Не мисля, че това е идея. Кауза ли е това, което президентът Тръмп прави в днешно време - да слага под въпрос и да дестабилизира институциите на интернационалния ред и да работи за по-малко, а не за повече доверие в интернационалната система? Можеш да го направиш, само че не мисля, че е умно.

Мъдрият водач е този, който схваща, че триумфът е групово изпитание. Успехът на президента не е неговият рейтинг, не е в борбите, враговете и успехите. Успехът му е триумфът на елементарните хора. Ако има прогрес в обществото, в случай че елементарните хора имат вяра, по-добър живот, по-добро обучение, това е триумф за мъдрия водач.

Питах себе си. Говорих с всеки, който е " някой " в света. Срещнах се с всички тях. Говорих с Путин, с Ердоган, с всички водачи. Имах 12 срещи с Обама, 30 - с канцлера Меркел, със Си Дзинпин три срещи... Видях мощни, само че не мъдри. Видях и мощни и мъдри - което е доста рядко срещано в политиката.

И мога да дам образци: Путин е доста мощен, само че силата не е, с цел да имаш мощна войска, голяма територия или да окупираш комшия. Силата може да бъде знак на триумф, единствено в случай че изграждаш обучение, институции, общество, да правиш хората свободни, по-образовани и проспериращи. Това е триумф, мощ с мъдрост ".

Едно от първите неща, които направих като президент е да трансформира целите за моята страна - споделя още той. Президентът не ръководи страната в България, той я съставлява. Очаква се президентът да е  честен компас.  В демокрацията е обикновено да има борби сред разнообразни хрумвания и цели, само че той съставлява единството на многообразието в нацията. Това е нещо, което, прочее, президентът Тръмп не прави в Обединените народи през днешния ден.

За мен беше доста значимо да бъда умен президент, който слага цели, които имат стойност не за мен, не за персоналния ми рейтинг, а за страната - споделя още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев - показан пред студентите като " огромен покровител на върховенството на закона, на правата и свободите " и " демократичен демократ " - бе включен във формата " Гласове в водачеството ", в границите на който студентите имаха опция да задават въпроси. Модератор на полемиката беше проф. Рифат Атун, професор по световни здравни системи в Харвард и началник на лидерска стратегия на Харвард.

Гост-лектори на формата са били още Елизабет Уорън, сенатор от щата Масачузетс и участник в предизборната акция на Демократическата партия за номинация за кандидат-президент на САЩ; Бан Ки Мун, 8-мия общоприет секретар на ООН; Хуан Мануел Сантос, някогашен президент на Колумбия и притежател на Нобелова премия за мир за 2016 г.; Дона Шалала, някогашен президент на фондация " Клинтън " и други

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР