Най-тежкото земетресение в Турция от почти век остави следа от

...
Най-тежкото земетресение в Турция от почти век остави следа от
Коментари Харесай

Земетресението ще струва на Турция над 84 млрд. долара

Най-тежкото земетресение в Турция от съвсем век остави диря от опустошения, която може да коства на Анкара над 84 милиарда $, заяви турска бизнес група, представен в Ройтерс.  Правителствен чиновник дефинира сумата на над 50 милиарда $.

Общият брой на починалите в Турция и Сирия от земетресенията предишния понеделник доближи 36 000 души и наподобява, че ще нарасне още повече. Седмица след разрушителните земетресения фокусът на дейностите се измести от спасяването на оживели, затрупани под руините, към обезпечаване на заслон, храна и психически и обществени грижи за потърпевшите.

Доклад, оповестен през уикенда от Конфедерацията на турските бизнесмени и предприемачи (TURKONFED), пресмята, че вредите възлизат на 84,1 $ - 70,8 милиарда $ за ремонт на хиляди домове, 10,4 милиарда $ от загубата на народен приход и 2,9 милиарда $ от загубата на работни дни.

Според отчета главните разноски ще бъдат свързани с възобновяване на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните потребности от заслон на стотици хиляди хора, останали без дом.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната ще приключи възобновяване на жилищата в границите на една година и държавното управление приготвя стратегия, която още веднъж да изправи страната на крайници.

Град Нурдагъ в провинция Газиантеп ще бъде изцяло опустошен и след това издигнат отначало, съобщи изпълняващият длъжността губернатор Осман Билгин.

Близо 8000 здания в 10 турски провинции, наранени от разрушителните трусове, би трябвало незабавно да бъдат разрушени, заяви Министерството на околната среда, урбанизацията и климатичните промени.

По-рано Министерството на градоустройството и околната среда на Турция, откакто направи оценка на повече от 132 000 здания в 10 провинции, заяви, че 7584 от тях са се срутили или се нуждаят от незабавно разрушение, а 12 617 здания са в необитаемо положение заради нанесени щети
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР