Най-тежко положението ще бъде за бизнеса в Съединените щатиНовата икономическа

...
Най-тежко положението ще бъде за бизнеса в Съединените щатиНовата икономическа
Коментари Харесай

Чакат ръст на фалитите в България, ИТ секторът е стабилен

Най-тежко ситуацията ще бъде за бизнеса в Съединените щати

Новата икономическа действителност ще форсира процеса на растеж на банкрутите у нас
(снимка: CC0 Public Domain)

21% растеж на несъстоятелностите в България през 2021 година спрямо 2019 чака Euler Hermes. Актуализираната прогноза за 2020 година също е за нарастване от близо 20% по отношение на миналата, което е доста над вероятността преди COVID-19 рецесията.

Потенциално застрашени са компании в съвсем всички браншове, като относителна непоклатимост има единствено при ИТ и електрониката. С изключително внимание ще се наблюдават превоза, който се чака да има спомагателни компликации и след активирането на Пакет „ Мобилност ”, както и някои производства, свързани с автомобилостроенето.

„ Несъмнено новата икономическа действителност ще форсира процеса на растеж на банкрутите у нас, който стартира още преди три години. Последствията от COVID-19 рецесията ще се усетят както тази година, по този начин и отсрочено през идната ”, разяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

Заради тежка административна процедура и някои специфики в България, несъстоятелностите не са главният знак за стабилността на фирмите и стопанската система, добави Попова. „ Затова нашите упования са същинският удар да се усети в междуфирмената задлъжнялост, чиито равнища могат да набъбнат доста. Това е сигналът за риск, който би трябвало да се следи доста деликатно ”.

Според специалистите, на световно равнище банкрутите ще набъбнат приблизително с 35% през 2021 по отношение на 2019 година Най-тежко се чака да бъде ситуацията в Съединени американски щати с нарастване от 57%, Литва с 49% и Бразилия с 45% за същия интервал. Пред доста сериозен растеж обаче са изправени и страни в Западна Европа, както и Китай с прогноза за 40%, Сигнапур с 39% и Хонг Конг с 23%.

Последствията върху фирмите и нарастването на банкрутите ще бъдат сравними като приблизително равнище с рецесията от 2009 година, като главната разлика е, че COVID-19 визира доста повече страни.

Рискът от несъстоятелности покрива съвсем всички браншове, като е изключително осезателен при превоза, автомобилостроенето, туризма и първокласните артикули. Изключение вършат единствено фармацията и ИТ, където има по-голяма непоклатимост. Най-застрашени разумно са фирмите, които са били нестабилни още преди рецесията, отбелязва Euler Hermes.

Докладът обръща особено внимание и на две специфики на обстановката – въздействието на правилото на „ бомба със закъснител ” и „ резултата на доминото ”. Първата се свързва със серията от стопански ограничения, подхванати от другите страни, с цел да омекотят удара върху стопанската система и бизнеса, като да вземем за пример безлихвени заеми, данъчни облекчения и отлагания на условия за оповестяване на банкрут.

Това съгласно специалистите ще удължи процеса и действителният растеж на несъстоятелностите ще се усети в първата половина на 2021 година. Паралелно с това ще се развие каскадно и така наречен резултат на доминото, в който банкрутите на едни компании ще доведат до други по веригата.

„ Тези два фактора би трябвало да се вземат поради и от българските компании в оценката на риска. Това, че поради административни и нормативни специфики прогнозата за страната ни наподобява по-благоприятна от междинната на световно равнище, не трябва да ни дава подправено успокоение ”, предизвести Камелия Попова.

Традиционни търговски сътрудници на българския бизнес са в страните в Европейски Съюз, в Турция, в Русия, където се чакат банкрути и надлежно се изисква нараснало внимание, напомни тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР