Защо избухнаха сблъсъци в либийския Триполи?

...
Най-тежките въоръжени сблъсъци от една година са убили 55 души в
Коментари Харесай

Най-тежките въоръжени сблъсъци от една година са убили 55 души в либийската столица Триполи, съобщиха властите.

Броят на загиналите от боевете беше обявен в сряда от здравните власти на Триполи, които също казаха, че 146 души са били ранени.

Голямата война в Либия е спряна след примирието през 2020 г. между основните източни и западни страни.

Но съперничещите фракции все още държат по-голямата част от територията и трайното решение на конфликта, който бушува след подкрепения от НАТО бунт през 2011 г., изглежда далеч.

Ето какво трябва да знаете за последните вълнения:

Кой се бие?

Сраженията бушуваха от понеделник през нощта срещу вторник между влиятелната 444 бригада и Специалните сили за възпиране, или Силите на Ал-Радаа.

444-та бригада е свързана с министерството на отбраната на Либия и се счита за най-дисциплинираната въоръжена групировка в северноафриканската държава.

Специалните сили за възпиране са мощна ултраконсервативна милиция, която действа като полицейски сили на столицата.

Те са две от безброй милиции, борещи се за власт след свалянето през 2011 г. на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, нарастващи в богатство и власт, особено в Триполи и западната част на страната.

444-та бригада и Специалните сили за възпиране са сред най-големите милиции в Триполи и са подкрепени от базираното в Триполи правителство в западната част на страната, ръководено от министър-председателя Абдул Хамид Дбейба.

От 2014 г. насам Либия е разделена между съперничещи си администрации на изток и на запад, всяка от които се подкрепя от набор от добре въоръжени милиции и различни чужди правителства.


Какво предизвика битката?

Сблъсъците с ракетни установки и картечници последваха задържането на началника на 444 бригада, полковник Махмуд Хамза, в понеделник, докато се опитваше да пътува от летище Митига в Триполи, което се контролира от Специалните сили за възпиране.

Общо 234 семейства бяха евакуирани от зоните на първа линия в южните предградия на столицата, заедно с десетки лекари и парамедици, блокирани от боевете, докато се грижат за ранените, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Късно във вторник социалният съвет в югоизточното предградие на Сук ел-Джумаа, крепост на Специалните сили за възпиране, обяви, че е постигнато споразумение с Дбейба Хамза да бъде предаден на „неутрална страна“.< /p>

В телевизионно съобщение съветът каза, че прекратяването на огъня ще последва прехвърлянето на командира и късно във вторник битката утихна.

Хамза беше върнат в своята част в сряда, казаха служители в организацията на командира.

Анас ел-Гомати, директор на института Садек, мозъчен тръст, фокусиран върху Либия, каза, че сблъсъците са възникнали отново, защото Хамза има „огромна репутация сред своята бригада, 444“.

„Освен това мисля, че той заличава границите между политическите фракции, които до голяма степен бяха в мир през последната година в Триполи, и тяхната вярност към правителството на националното единство [в Триполи], каквото е в момента... И тези, които подкрепят единството правителство с ренегат генерал Халифа Хафтар“, каза ел-Гомати пред Ал Джазира, имайки предвид владетеля на източната част на Либия.

„Тези, които са на място и познават Хамза доста добре, биха предположили, че той е във фракцията против Хафтар“, каза ел-Гомати.

Имало ли е предишни сблъсъци?

Ескалацията следва месеци на относителен мир.

През май същите въоръжени групи влязоха в сблъсъци в продължение на часове в Триполи, също след арестуването на член на 444 бригада. Последвали са леки наранявания.

Триполи е виждал подобни епизоди на насилие през последните години, въпреки че повечето са продължили само няколко часа.

Миналия август при сблъсъци между две други милиции, активни в столицата, бяха убити най-малко 23 души.

Каква е световната реакция?

Африканският съюз изрази своята загриженост и призиви за прекратяване на военните действия и начало на помирението в четвъртък. Муса Факи Махамат, ръководител на Комисията на АС, „следи с голяма загриженост развитието на ситуацията със сигурността в Триполи“, се казва в изявлението.

Посолствата на Обединеното кралство и Съединените щати в Либия издадоха изявления, в които изразиха своята загриженост относно ескалиращото насилие.

САЩ призоваха „незабавна деескалация, за да се запазят скорошните успехи на Либия към стабилност и избори“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР