Най-тежките американски санкции срещу Иран влязоха в сила от началото

...
Най-тежките американски санкции срещу Иран влязоха в сила от началото
Коментари Харесай

Кейсуке Самадори: Aмериканският петрол създава стабилност на пазара

Най-тежките американски наказания против Иран влязоха в действие от началото на седмицата. И макар че всички упования бяха за повишаване на цената на петрола, нощес тя падна под 70 $ за барел " Брент ". Това е нивото ѝ от началото на тази година. Негативният тренд се дължи главно на две аргументи - признаците за закъснение на растежа на двете водещи стопански системи Съединените щати и Китай и решението на Вашингтон да изключи осем страни от режима на наказания за идващите шест месеца.

„ Когато приказваме за цената на петрола, постоянно има два фактора - геополитическият и икономическият. Да стартираме от втория - салдото сред търсенето и предлагането на черно злато постоянно е доста нежен “, безапелационен е Кейсуке Самадори, който оглавява дирекцията за енергийни пазари и сигурност в Международната организация за енергетика.

„ Добивът на американски нефт пораства по-бързо от количествата, нужни за облекчаване на потребностите в международен проект. Спрямо предходната година количеството на добивания американски нефт е повишено с към 2 милиона барела на ден. През 2019 добивът ще продължи да пораства, тъй че американският нефт основава непоклатимост на пазара “.

След като Доналд Тръмп влезе в Белия дом, шистовите добиви получиха " зелена светлина " и още тогава Съединените щати дадоха поръчка, че ще търсят по-сериозно наличие на интернационалния пазар. Тогава към момента икономическите трендове бяха нагоре и се очакваше в допълнение ускорение на стопанската система, в този момент - към момента тя пораства в международен мащаб, само че с по-бавни темпове. А с изключение на икономическите аргументи, има и геополитически - точно поради тях Съединените щати вкараха глобите против Иран, безапелационна е Тоби Дершовиц от Фондацията за отбрана на демокрациите, която е основана във Вашингтон:

„ Иранската стопанска система сигурно страда от глобите, тъй като не постъпват задоволително доходи. Това, което е по-интересно обаче, е, че през последните месеци виждаме митинги по улиците на иранските градове. Хората показват по улиците против режима, който харчи иранските пари не за разрешаване на стопански проблеми вътре в страната, а за своите ужасни дейности в другите страни. Действията на Иран в Сирия и други страни да вземем за пример са коствали на иранския народ милиарди долари. Ето за какво митингите от шест и повече месеца насам са ориентирани против режима и ръководството на Иран, а не против глобите сами по себе си “.

Съединените щати позволиха на осем страни, измежду които Китай, Турция и Индия, да не съблюдават глобите и да продължат вноса на ирански нефт с обещанието да го понижат.

„ Аз чакам, че те ще показват дейности, с които да потвърдят, че ще понижат вноса си на ирански нефт и в последна сметка ще го сведат до нула. Това е и крайната цел на глобите “, счита Кейсуке Самадори.

Тоби Дершовиц изрече мнение, че пазарът ще остане уравновесен, тъй като Саудитска Арабия усили своите добиви. Това оказва помощ за обезпечаването на задоволително количество от суровината, от което следва, че и цената няма за какво да пораства, добави тя.

В момента Саудитска Арабия, Русия и Съединените щати създават към 33 млн. барела и задоволяват към една трета от международното ползване. Междувременно Брюксел форсира работата си по специфичния механизъм за заобикаляне на иранските наказания от страна на европейските компании.

„ Въпреки това има терзание, че те могат да бъдат изключени от американската система за заплащане, а това е голям проблем за фирмите. Затова съм уверен, че даже и да има опити за заобикаляне на американските наказания, те няма да бъдат толкоз огромни, че да повлияят доста на резултата от тях “, безапелационен е специалистът от Международната организация по енергетика. Според него във връзка с Иран резултатът от глобите ще бъде забележителен.

Тоби Дершовиц счита, че натискът е против режима в Иран, който би трябвало да промени своето непочтено и рисково държание. Това е единственият смисъл на глобите, безапелационна е тя.

Междувременно в понеделник системата за банкови разплащания SWIFT приключи достъпа на няколко ирански банки, което в допълнение утежнява проблемите в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР