Най-тежката епидемия от треска денга в историята на Перу би

...
Най-тежката епидемия от треска денга в историята на Перу би
Коментари Харесай

Извънредно положение в Перу: Поройните дъждове могат да влошат епидемията от треска денга

Най-тежката зараза от тресчица денга в историята на Перу би могла да се утежни в допълнение поради провокираните от климатичния феномен Ел Ниньо поройни дъждове, съобщи Ройтерс, като се базира на министерството на опазването на здравето.

Броят на умрелите тази година е надхвърлил 200 при регистрирани над 130 000 инфектирани. Повечето от смъртните случаи са в северната част на Перу, където потенциалът на лечебните заведения да одобряват пациенти към този момент е привършен, отбелязва Ройтерс.

Здравните управляващи в страната показаха Ел Ниньо като една от основните аргументи за внезапния скок на случаите. Естественият климатичен феномен подхранва тропически циклони в Тихия океан, което ускорява преваляванията и риска от наводнения в района. Нарастването на броя на случаите тази година е доста по-значително от сходен случай през 2017 година, също провокиран от Ел Ниньо.

Дъждовният сезон провокира всеобщо размножаване на комарите поради струпване на вода в градовете.

Президентката на Перу Дина Болуарте през вчерашния ден подписа декрет за оповестяване на " изключително състояние " за интервал от два месеца в 18 от общо 24 района на страната. По думите ѝ това ще разреши на управляващите да подхващат бързо дейности за справяне с " непосредствената опасност от изобилните превалявания " през тази и идната година.

Треската денга се предава посредством захапване от комар . Някои от признаците са тресчица, болки в очите, главата, мускулите и ставите, гадене, повръщане и отмалялост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР