Най-страшното е, когато затворят областни болници в Северна България –

...
Най-страшното е, когато затворят областни болници в Северна България –
Коментари Харесай

Иван Маджаров: Има риск от затваряне на болници

" Най-страшното е, когато затворят регионални лечебни заведения в Северна България – Видин, Силистра, Ловеч, Добрич ", прогнозира председателят на БЛС

Има риск от затваряне на лечебните заведения, сподели доктор Иван Маджаров – ръководител на УС на БЛС. „ Някои болници ще затворят напълно, най-страшното е, когато затворят регионални лечебни заведения като тези в цяла Северна България – Видин, Силистра, Ловеч, Добрич. Това са лечебни заведения, които едвам се оправят и не могат да усилят заплатите, тъй че да задържат експертите. В още по-тежко състояние са общинските лечебни заведения. И в този момент в над 805 от тях фонд работна заплата е на 80%. ", съобщи той по .

" Когато медиците схванат, че има пари, само че не им ги дават ще има митинги. Не са отговорни шефовете, пари има само че не ви ги дават ”, бе безапелационен той.

По думите на доктор Маджаров, плануваните средства, които не се получават са средства, които са ориентирани към здравните заведения и огромна част от тях могат да отидат за заплати. Директорите на лечебните заведения разчитат, че ще получат тази спестовност, с цел да усилят заплатите, по тази причина не може да бъдат упреквани, че това не се случва, сподели той.

Правят се опити парите за опазване на здравето да не доближават до лекари и пациенти, сподели доктор Маджаров и добави, че има хора, които усещат себе си като първа инстанция.

Парламентът е дал своя вот един бюджет, обществото е осигурило средства със своите здравни осигуровки и в последна сметка се образува остатък, който не стига до тези, за които Народното събрание е определил, съобщи доктор Маджаров.

„ НЗОК преглеждат себе си като спестовна институция. Закона за здравното обезпечаване не ѝ споделя това, той споделя, че в границите на бюждета, гласуван от Народно събрание те би трябвало да обезпечат качествени здравни грижи и стабилността на здравната система. Не независимо, а взаимно с Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз ”, бе безапелационен лекарят.

Той разясни, че самата Здравна каса е декларирала, че ще има спестовност към 118 млн. без да се взема поради запаса, който също включва здравноосигурителни вноски. Този запас би трябвало да отиде при изпълнителите на здравна помощ и тези, които са доставили медикаменти, сподели той.

„ Няма разговор, ние бяхме употребявани като прикритие за решенията на НЗОК ”, изрази мнение доктор Маджаров.

От основаването на Здравната каса до в този момент постоянно е имало връзка, само че в този момент се следи едноличен жанр на ръководство, сподели той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР