Най-старото кафе в света можеха да дегустират студентите в Университета

...
Най-старото кафе в света можеха да дегустират студентите в Университета
Коментари Харесай

Пекар на кафе с 40-годишен опит преподава на студенти в Пловдив ВИДЕО

Най-старото кафе в света можеха да дегустират студентите в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Зърната на кафето се берат на ръка, като не се употребява детски труд, а селекцията подсигурява съвършеното качество. Младежите бяха подготвени от италиански лектори на технологията на занаятчийското кафе.
Прочетете още
Водещите специалисти от Академия Бонтади – Лука Факинели и Марко Джордани, изнесоха лекция за кафето. Двамата работят в едноименната пекарна, която е основана през 1790 година и е най-старата в Италия. Тя се намира в градчето Роверето, където има и музей на напитката.

Официален посетител на събитието беше Киара Петро –  директор на Италианската организация за търговия и вложения. Откритата лекция се организира с изключителното подпомагане на Ирина Дилкова – мотор на българо-италианските връзки.

Академията Bontadi започва да си партнира с университета. За това се договориха Ирина Дилкова и ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. По какъв метод ще работят заедно и какви са тънкостите при приготвянето на кафе – вижте във видеото на TrafficNews.bg:  
 



„ Това е среща на три генерации – моите сътрудници преподаватели и чиновници, студенти от университета и възпитаници от ПГ по туризъм „ Проф. Асен Златаров “, които се надявам скоро да посрещнем на прага на УХТ като наши студенти “, съобщи ректорът проф. Моллов.
 
В рамките на лекцията пред студенти и преподаватели от УХТ-Пловдив беше разкрито и какво е належащо за същинското италианско еспресо кафе. Това са:

-7,5 грама кафе, което по опция да бъде смляно на момента за чаша кафе

-водата, която се употребява, би трябвало да бъде сред 90 и 92 градуса, с цел да не  прегори кафето

-То да излезе от машина с налягане от 9 бара

-Важно е времето, за което излиза кафето. Необходима са сред 22 и 28 секунди за всяко едно кафе 

- да бъде приблизително натиснато

-чашата да не е цялостна до горе с кафе, с цел да бъде съгласуван усетът, който ще усетите. Вкусът би трябвало да бъде балансиран

 -нито горчив, нито сладостен.
 
„ Ако не се употребяват тези индикации, няма да бъде италианско еспресо. Тук има значима роля и фигурата на бариста “, споделя пекарят Лука.
Той прибавя, че цветът на пяната би трябвало да бъде на лешник. 
 
Най-много кафе употребяват във Финландия и Норвегия. 
 
Във Финландия изпиват по близо 13 кг кафе на човек за година. Там обаче е студено и пият кафето като чай. Именно то в последните години е надминало по произвеждане петрола. 
Друга любопитна детайлност е чашата за кафе. Тя би трябвало да има дебелина, с цел да задържа топлината и да бъде във формата на лале. 


 

Г-н Факинели, технолог с 40-годишен опит в региона на печенето на кафе, срещна присъстващите с над 200-годишната история на компания Бонтади, както и с тайните на италианското еспресо и по-специално с технологията на тъй наречените „ занаятчийско кафе “. В презентацията си той изясни тънкостите на технологията за печене на кафе, желанията на италианците според от региона в който живеят, а също по този начин акцентира, че за Бонтади качеството на кафето е по-важно от количеството.

„ Ние се опитваме да развиваме една традиция. “ съобщи Марко Джовани, експерт в технологиите за подготвяне на кафе и кафени питиета. Лекторът описа за методите на подготвяне през вековете и по какъв начин са се променяли усетите на хората през годините. Присъстващите научиха историята на италианския барман – Джовани Гаджия, който през 1938 година патентова кафе машина без пара, възвестявайки модерната еспресо ера.

По-късно инж. Гаджия приспособява професионалната кафе машина за домашно прилагане. Това носи международна известност на марката, с помощта на която всеки може да подготви у дома еспресо по този начин, както го прави бариста в кафетерията.

„ За да пиете хубаво кафе са доста значими освен качествения артикул, а и хората, индивидът, който го подготвя “, съобщи Лука Факинели.

Лекторите останаха очаровани от топлия банкет във висшето учебно заведение и от ползотворната полемика, която се организира след презентацията.

Ректорът проф. Моллов връчи почетен плакет на УХТ на госпожа Киара Петро, както и дарове и цветя на останалите посетители.



Най-скъпото кафе в света идва от Индонезия и е създадено от скотски изпражнения. То носи името „ Kopi Luwak ”. Името му идва от локалната дума за кафе „ Kopi ” и името на животното „ Luwak ”.

Зърната на този вид се отличават с метода си на обработка, както и с усета, аромата и качеството на кофеиновата течност, която се получава от тях. 

„ Kopi Luwak ” се внася само в Съединените щати и Япония, като производството му е лимитирано. Особено завладяващ е методът на обработка на този тип кафе. Зърната-плодове на кафееното дърво, са обичана храна на животното цибет. То населява териториите на Индонезия и е бозайник, който се храни с гризачи, инсекти или плодове.

Цибет обича да си похапва и кафеени зърна напряко от дървото, само че поглъщайки ги зърната не постоянно могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води постоянно до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното. 

Местните индонезийци са намерили забавна специалност, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „ годните зърна ”, измиват се добре, след което се подсушават. 

Последният стадий е да се изпекат и цикълът за приемане на най-скъпото кафе в света е затворен. 

Освен леко притеснителният метод на извличане, „ Kopi Luwak ” се характеризира и с неповторимия си цвят. Препоръчително е то да се сервира в бяла порцеланова чаша, с цел да се забележи другия му по отношение на другите марки кафета цвят. 

Идващото от скотски изпражнения кафе е учудващо сладко и не се нуждае от в допълнение подправяне със захар. То не горчи, има извънредно прелестен мирис и киселинността му е нулева. 

Последната характерност е огромно преимущество за хората, които имат сензитивен корем, което го прави още по желано.
И въпреки „ Kopi Luwak ” да се добива и подготвя по извънредно банален и елементарен метод, това кафе се търгува на пазара с най-високата допустима цена. 

Един кг от това кафе съдържа 5000 зърна и коства 1300 евро. Bontadi го доставят единствено по поръчка.
 
Друго известно кафе идва от синята планина на остров Ямайка. То се отглежда на терасовидни плантации на височина от 2300 метра.  Почвата е вулканична. Има и непрекъсната мъгла и по този начин не може да изгори. Цената му е
400-500 евро за кг кафе. Това е единственото кафе в дъбови бъчви по 15 кг. 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР