Най-старият зоопарк в света - виенският Шьонбрун, празнува тази година

...
Най-старият зоопарк в света - виенският Шьонбрун, празнува тази година
Коментари Харесай

Най-старият зоопарк в света стана на 270 години

Най-старият зоопарк в света - виенският Шьонбрун, чества тази година своя 270-и рожден ден , заяви Бюрото за интернационалните връзки на Община Виена в София.
 
 зоопарк Шьонбрун Българска телеграфна агенция

На повърхност от 17 хектара през днешния ден в зоологическата градина живеят 8000 животни от 700 разнообразни типа .

Празненствата по случай рождения ден започнаха в последните няколко седмици с откриването на нов ъгъл в зоопарка, където посетителите могат да погалят всяко животно. Новата поредност от събития „ Летни вечери за животни “ дава опция за опознаване на зоопарка и неговите жители по по-различен метод в часовете след края на работното му време.
 
 зоопарк Шьонбрун БГНЕС

Честванията ще приключат с дните за запазване на типовете в първия уикенд на септември. Фокусът ще бъде опазването на застрашените скотски типове , а разнообразни организации за отбрана на природата и типовете ще показват активността си.

Виенската зоологическа градина е ситуирана в парка на Двореца Шьонбрун, който от 1996 година е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Тя е най-старият зоопарк в света и в основата си към момента пази модерните за началото на 19-и век трендове. Зоопаркът Шьонбрун взе участие в голям брой интернационалните стратегии за размножаване на редки животни.
 
 зоопарк Шьонбрун Българска телеграфна агенция

Началото е сложено през 1752 година от император Франц Първи и неговата брачна половинка императрица Мария Терезия. Получавайки като подарък разнообразни екзотични животни от всички краища на света , владетелят поръчва да бъде построен обилен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шьонбрун, заобиколен от 12 кафези . През годините сбирката става все по-богата, а през 1770 година менажерията е отворена за визити.

Зоопаркът е съществено развален през двете международни войни , само че през днешния ден той е вторият най-посещаван туристически обект в страната след Двореца Шьонбрун. Външните площи се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун. В същото време пътеките за посетители и площите, населявани от животни, се обновяват непрестанно.

Зоологическата градина посреща приблизително към два милиона гости годишно, а на година се продават над 100 000 годишни абонаментни карти . В зоопарка Шьонбрун работят над 270 чиновници, в това число 100 гледачи на животни.

Според изследване на Виенската комерсиална камара, зоопаркът Шьонбрун способства годишно с към 300 милиона евро за брутния вътрешен артикул на Австрия. Като един от главните туристически обекти в страната, той е значим фактор за локалния бизнес с над 2300 работни места в цяла Австрия.
 
 зоопарк Шьонбрун Българска телеграфна агенция
Неслучайно тази година зоологическата градина Шьонбрун оглави за шести следващ път класацията на най-хубавите в Европа , следвана още веднъж от зоопарковете в Лайпциг и Цюрих.

В нея са включени общо 126 зоологически градини в 29 европейски страни и се разгласява от 2008 година един път на две години от английския експерт-любител Антъни Шеридън, член на Лондонското зоологическо сдружение. Животните в зоологическата градина са посланици на застрашените си събратя в дивата природа и посредством тях нашият зоопарк е прозорец към света на скотски типове на нашата планета, споделя Щефан Херинг-Хагенбек, шеф на зоопарка от 2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР