Най-старият текст на древен баски език, известен до момента, е

...
Най-старият текст на древен баски език, известен до момента, е
Коментари Харесай

В Испания е открит най-старият известен досега текст на древен баски език

Най-старият текст на античен баски език, прочут досега, е открит в северната самостоятелна област Навара, съобщи Агенция Франс Прес. 

Той е изписан върху бронзова ръка на повече от 2000 години, оповестиха локалните управляващи и научна организация. 

Пет думи са на така наречен " vascon " - езикът, говорен от жителите на района по това време и предходник на актуалния баски. Ръката, датираща от 1-ви век пр.Хр., е открита през юни 2021 година под руините на палат в Ирулеги, югоизточно от Памплона, столицата на Навара. Тя е била окачена на вратите, с цел да пази от несгоди.

Първата дума е разпозната като " sorioneku ", която с лека разновидност се употребява и през днешния ден в езика, употребен от баските. Тази дума значи " на шанс, благополучен ".

Преводът й е " историческа стъпка от първостепенно значение ", както от археологическа, по този начин и от лингвистична позиция, изясни Мария Чивите, районен началник на самостоятелната област Навара, написа Българска телеграфна агенция.  “Това е най-старият, а също по този начин и най-дългият документ, написан на този език от това време ”, споделят от научното общество " Арансади " в прессъобщение. В него се прибавя, че това изобретение е пристигнало „ с цел да удостовери потреблението на книжовност от някогашните поданици на този район “.

Според специалисти откритата бронзова ръка " удостоверява потреблението на … езика в географската област, където е открита, още при започване на 1-ви век прочие Хр ".

Значението на останалите четири думи върху бронзовата ръка към момента не е известно, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР