Най-старият грим за избелване на кожата, който е използван преди

...
Най-старият грим за избелване на кожата, който е използван преди
Коментари Харесай

В Китай откриха най-стария грим за избелване на кожата

Най-старият грим за избелване на кожата, който е употребен преди 2700 години, беше открит в Китай, заяви " Мейл он сънди ".

Това е 300 години преди римляните да основат сходен артикул.

Остатък от бялата помада е открит в шест бронзови контейнера в гробница на представител на елита. Красотата обаче е имала висока цена - избелването е ставало благодарение на олово и е давало нежелани вторични резултати - освенн отравяне с олово, е повреждало кожата, и даже е можело да докара до гибел.  

Анализът демонстрира, че в помадата има чист церузит - оловен карбонат, какъвто се среща в природата. Археолозите откриват и фосгенит -  рядък минерал, състоящ се от оловен хлорокарбонат. Избелващата козметика е правена, като са смесвани двата минерала. 

Бялата кожа обаче е била симптом за високо състояние в обществото и е била ценена доста в Древен Китай., предава Българска телеграфна агенция. Археолозите от университета на Китайската академия на науките мислят, че козметиката може да е по-стара от гробницата. 

Специалистите до момента смятаха, че първи античните римляни са почнали да избелват кожата си към 500 година прочие н. е. Избелваща помада с олово и оцет е употребена и от европейската аристокрация през 17-и век. 

Кожата си са избелвали освен аристократите в Китай, само че и самураите и това е било пагубно за поколението им - децата им са се раждали с увреждания. поради това те са били неспособни да се оправят с политическите рецесии и неустойчивостта е провокирала завършек на феодалната система, написа в проучване от 2012 година на екип, управителен от Тамиджи Накашима. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР