Най-старият човек на Земята е починал на възраст 116 години.

...
Най-старият човек на Земята е починал на възраст 116 години.
Коментари Харесай

Отказала цигарите чак на 118 години

Най-старият човек на Земята е умрял на възраст 116 години. Сега най-възрастният гражданин на планетата е с година по-млад.

Да се опитаме да открием в какво е тайната на дълголетието, за какво те си пушат до последно и за всичко ли са отговорни гените.

През миналата седмица на възраст 116 години в Мичиган е умряла Джералин Тали, най-старата жителка на Земята. През 2013 година, на въпрос на публицистите, какво е да бъдеш най-старият човек, тя показала с пръст към небето и отвърнала: „ Не питайте мен. Питайте Него. Всичко е в ръцете на Всевишния. “

Джералин Тали умряла на 17 юни 2015 година на възраст 116 година

След гибелта ѝ рейтингът на долголетниците, чиято възраст е доказана писмено (този рейтинг се сформира от GRC – Gerontology Research Group, Геронтологичен проучвателен център), се оглавява от жителката на Бруклин Сузана Джоунс. На въпроса, по какъв начин се усеща в новия си статус, та се разсмяла и отвърнала, че не има вяра в това.

Госпожа Джоунс всекидневно пие витамини и медикаменти против кръвно, страда от глаукома, само че като цяло се отличава със забележително, въпреки и съответстващо на възрастта ѝ, здраве. Менюто ѝ надали може да се назова образцово. Джоунс всеки ден хапва на закуска четири линии бекон с яйца.

Освен този табиет тя е съхранила и пристрастеността си към финото дамско долни дрехи. „ Когато отиде да си направи ЕКГ, докторът и медицинските сестри бяха шокирани, виждайки долното ѝ долни дрехи “, споделя 75-годишната ѝ племенница. Дълголетницата си ляга вечер в 7, спи по 10 часа, а по-късно през огромна част деня дреме в гостната.

Сузана Джоунс, на 115 години, е най-възрастният гражданин на Земята сега.

Най-възрастният човек от живелите в миналото е Жана Калман от Франция. Тя умряла през 1997 година на 122 година и 164 дни. Французите си имат доктрина за дълголетието на своята сънародница. Калман изяждала по 900 г шоколад на седмица, до 100 години карала колело и втривала в кожата си зехтин.

Тя била почитателка на евтиното алено вино, отказала цигарите чак на 118 години, в никакъв случай съществено не се грижила за здравето си и била известна с остроумните си смешки.

„ Нямам нито една бръчка… като се изключи тази, върху която сядам “, споделила Калман към този момент на напреднала възраст. Празнувайки 90-годишен празник, тя сключила договорка със своя юрист – той да ѝ изплаща по 2500 франка (около 400 долара) всеки месец и след гибелта ѝ да получи нейното жилище. Но старата дама не бързала да си върви от този свят и юристът я изпреварил – след 32 години, изплатил на старицата 180 000 $, което два пъти надвишавало цената на жилището, той умрял.

Вдигайки плещи, Жана Калман отбелязала: „ Понякога хората подписват неизгодни покупко-продажби. “ Според учените тайната на дълголетието на французойката е в нейното успокоение.

„ Смятам, че тя е била биологично невъзприемчива към стрес “, отбелязва Жан-Мари Робин, геронтолог и създател на книга за Жана Калман.

Гладен живот, сита гибел

Алкохол, цигари, мазно и сладко надали се вписват с визиите за здравословен метод на живот. Минимум те влизат в несъгласие с убежденията на множеството хора и карат да се усъмним в това кое е положително и кое – неприятно.

Жана Калман пиела, пушила и към момента не била ходила на доктор, прекрачвайки стоте. Сузана Джоунс и до момента обича сериозните и мазни закуски. Джералин Тали се молела на Бога и играела на боулинг.

Демографското стареене на популацията и увеличението на продължителността на живота са довели до плевел растеж на геронтологичните проучвания. Учените търсят гените на дълголетието, артикули, удължаващи живота, субстанции, забавящи стареенето, и прочие еликсири на младостта.

Но основни разлики в храненето и метода на живот сред дълголетниците и простосмъртните до момента не са откривани. Сред тези, които са трансферирали стоте, и тези, които не са стигнали до тях, има както ходещи на бар, по този начин и ходещи на черква.

В търсенето на ген на младостта учените са разшифровали генома на 17 души над 110 години. Въпреки упованията за съответен ген, виновен за преклонната възраст, те не разкрили подобен, а вместо него при някои – таман противоположното – били открити разновидности, водещи до рак и сърдечносъдови заболявания.

Откритие в извършеното проучване станало следното: гените, които при елементарните хора се включвали към 70-80 години (при някои – още по-рано) и водели до развиване на възрастови болести, в тази ситуация с дълголетниците по някакви аргументи „ мълчали “.

Учените считат, че точно пасивността на избрани гени забавя стареенето. И това свойство е допустимо да се предава по завещание. Затова е мъчно да се срещне изолиран дълголетник. Дълголетието е фамилна специфичност.

Според геронтолозите тези, които природата е надарила с биологични средства за дълъг живот, могат независимо да продължат своето битие. Да тази цел огромна група откриватели от Харвард, Илинойс, Колумбийския университет и други водещи заведения в Съединени американски щати предложили за начало да сменим врага и да се борим не с заболяванията, а със стареенето като такова.

Най-добрият метод да се отсрочи стареенето, за жалост на мнозина, е нискокалорийната диета, което било доказано в опити с мишки.

Ограничението в калориите разрешило с към 50% да се удължи животът на гризачите. След гибелта и аутопсия се оказало, че тези, които били на диета, имали доста по-малко проблеми със сърдечносъдовата система и органите.

При индивида протича същата история, както и при мишките – промените на метаболизма и работата на клетките са способни да подмладят организма. Не е ясно единствено едно: кой има предпочитание да живее в апетит два пъти по-дълго?

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР