Най-старите данни, показващи целувката като елемент на романтиката, датират от

...
Най-старите данни, показващи целувката като елемент на романтиката, датират от
Коментари Харесай

Учени разкриха откога хората се целуват

Най-старите данни, показващи целувката като детайл на романтиката, датират от преди 4500 години, което е с цяло хилядолетие по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, обявиха откриватели.

Новото проучване, оповестено тази седмица в списание Science, откри, че евентуално целувката е била необятно публикувана още в античния свят. В него се показват доказателства, че " целуването по устните е документирано в антична Месопотамия и Египет " най-малко от 2500 година прочие н. е.

Троелс Панк Арбол съобщи, че той и съавторката му Софи Лунд Расмусен са почнали да изследват по какъв начин разпространяването на заболяванията би могло да е било повлияно от въвеждането на практиката на целуване по устните като сантиментален израз.

Арбол е асириолог - експерт по проучвания на Древния Близък изток - в Университета в Копенхаген; Лунд Расмусен е биолог в Оксфордския университет.

Те откриват, че в най-новите проучвания като най-ранно споменаване на " сексуално-романтична целувка " се показва източник от Индия, датиран към 1500 година прочие н. е.

" Знаех, че има по-ранни материали от антична Месопотамия ", споделя пред Агенция Франс Прес Арбол, който в границите на работата си учи клинописното писмо върху антични глинени плочки.

Въпреки че доказателствата са били събрани още през 80-те години на предишния век, " явно информацията по този начин и не е била възприета в други области ", добави той.

В хилядите налични антични клинописни текстове те разкрили относително малко споменавания на сантиментална целувка.

Въпреки това, прибавят те, " има ясни образци, които илюстрират, че целувката се е считала за нормална част от сантименталната фамилиарност в древността ".

Проучените текстове допускат, че " целувката е била нещо, което са правили женените двойки ", само че също по този начин, че " целувката се е разглеждала като част от половото предпочитание на неженения човек, когато е влюбен ", инфорира Nova.

Изследователите вършат разлика сред " приятелски-родителски целувки " и " романтично-сексуални целувки ". Докато първата наподобява е навсякъде публикувана във времето и географията, втората " не е културно универсална ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР