Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош

...
Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош
Коментари Харесай

Боядисваха великденски яйца с растението брош в музей „Етъра”

Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош разкри Димитринка Йорданова пред 50 деца от град Карнобат, които на Велики четвъртък посетиха „ Център Българка ” на ЕМО „ Етър ” в Габрово. Димитринка Йорданова я научава преди десетилетия от доста стара жена. Рецептата е употребена епохи наред в българските фамилии.

„ В съда се подрежда един слой корени от брош, върху който се слагат яйцата. Покриват се с различен слой брош и се заливат с вода. Яйцата се поставят сурови и се варят в получената от повишението на температурата гъста течност ”, изяснява Йорданова.

Димитринка Йорданова, която боядисва с растителни багрила освен яйца, само че и тъкани, тества нови разновидности. Установява, че растенията, които са подправки и служат за бърза консумация не дават дълготраен цвят.

„ Ако някой реши да боядисва с куркума, се получава доста мощен и кондензиран цвят, който обаче мощно избледнява след няколко часа ”, споделя опита си тя.

Люспите от лук са измежду желаните от нея източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се наквасен, да са в задоволително количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.

За разлика от боядисаните със модерни химически бои, великденските яйца, които получават цвета си с естествени багрила, би трябвало да са сурови. Варят се в загрятата течност.

Къна Бочукова също демонстрира по какъв начин се боядисват яйца с естествени багрила в „ Център Българка ” на ЕМО „ Етър ”. Тя учи посетителите, че растенията би трябвало да се наквасен вечерта преди боядисването в студена вода, която по-късно се загрява. Къна Бочукова боядисва и с най-обикновен червен пипер.

„ Взема се червен пипер и се поставя в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се слага на огъня и при завирането се поставя яйцето. С люспите от лук е същото. Накисват се в студената вода. Ако ги нарежеш на ленти и ги поставиш на яйцето, се получава доста хубава декорация ”, разкрива тънкостите на красенето Бочукова.

Семра Куриева, началник на групата деца от град Карнобат употребява най-вече лук, с цел да боядиса яйцата си. Привърженик е на естествените багрила. В ЕМО „ Етър ” научава за растението брош и чудесния червен цвят, който се реализира с него. Семра споделя, че ще боядисва яйцата си не на Велики четвъртък, а на Велика събота, тъй като през днешния ден е на път, само че ще откри време да купи корен от брош, с цел да изненада околните си.
 Снимки: ЕМО „ Етър ”  emo5  emo3  emo2  emo1  emo-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР