Най-старата правозащитна организация в Русия - Московската Хелзинкска група, бе

...
Най-старата правозащитна организация в Русия - Московската Хелзинкска група, бе
Коментари Харесай

Закриха най-старата правозащитна организация в Русия

Най-старата правозащитна организация в Русия - Московската Хелзинкска група, бе закрита, откакто съд постанови, че тя няма нужната регистрация, съобщи Ройтерс.

Агенцията дефинира това като последния случай от поредност, която съгласно критици припомня за руско време, прибавя Българска телеграфна агенция.

Основана през 1976 година от руски учени дисиденти, МХГ изготвяше годишни отчети за обстановката с човешките права в Русия. Тя бе една от дребното самостоятелни правозащитни групи, останали в Русия след закриването през 2021 година на неправителствената организация " Мемориал ", удостоявана с Нобеловата премия за мир.

Първоначалната цел на МХГ е била да следи дали Съветският съюз съблюдава Хелзинкските съглашения, подписани сред Изтока и Запада за облекчение на напрежението в разгара на Студената война. Впоследствие тя уголемява активността си, като стартира да пази демокрацията и гражданските права като цяло, отбелязва Ройтерс.

Министерството на правораздаването на Русия заведе дело против МХГ предишния месец с аргумента, че групата е записана да пази човешките права единствено в Москва, само че не и отвън столицата. Организацията дефинира този мотив като неправилен.

В прочувствено послание към съда през днешния ден съпредседателят на групата Валерий Боршов сподели, че нейното закриване ще постави завършек на активистка активност, траяла десетилетия.

" Извършвате огромен грях. Унищожавате придвижването за правата на индивида, унищожавате го ", съобщи Боршов. " Със закриването на групата нанасяте сериозен удар на придвижването за правата на индивида освен в Русия, само че и в света ", добави той.

Съдия Михаил Казаков прочете решението на съда, в което написа: " Искът (на министерството на правосъдието) е почетен. "

Откакто нахлу в прилежаща Украйна през февруари предходната година, Русия на президента Владимир Путин усили репресиите против инакомислещите - от самостоятелните медии през неправителствените правозащитни организации до политическата съпротива, отбелязва Ройтерс.

Путин има собствен личен Съвет по правата на индивида - орган, който съгласно критици, му разрешава да приказва фиктивно за цивилен свободи и в това време да ускорява потисничеството.

През ноември, малко преди годишната си среща със съвета, той в профил 10 от членовете му и назначи четирима нови, измежду които блогър сътрудник, последовател на войната, показва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР