Най-старата Клиника по гръбначна хирургия у нас вече е напълно

...
Най-старата Клиника по гръбначна хирургия у нас вече е напълно
Коментари Харесай

Откриха обновената Клиника по гръбначна хирургия в най-голямата ни ортопедична болница

Най-старата Клиника по гръбначна хирургия у нас към този момент е изцяло актуализирана и в деня на Благовещение бе осветена от Негово преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Българския патриарх Неофит.

Клиниката е главно звено в Специализираната болница за интензивно лекуване по ортопедия „ Проф. Бойчо Бойчев” (СБАЛО) - водещ народен център в профилактиката, наблюдението, проучването, лекуването, научно-изследователската и образователната активност в региона на гръбначните болести.

В болничното заведение се правят огромен брой гръбначни интервенции по клинични пътеки, в това число и хирургични корекции на вродени и добити изкривявания при деца. СБАЛО е единствената университетска държавна болница, която развива тази активност и в същото време образова студенти и специализанти в тези посоки.
Клиниката ще работи въз основата на към този момент подписания контракт сред болничното заведение и НЗОК по съответните клинични пътеки и не се чака да промени финансовите параметри на сегашната активност на болничното заведение, изяснява доктор Валентин Ангелов, изпълнителен шеф на болничното заведение.

Предвижда се в отделението да съветват и оперират и деца.

Към сегашния миг, като сериозен проблем се явява неналичието на указател на децата с ювенилна, адолесцентна, идиопатична сколиоза и децата с нервно-мускулни болести, които водят до тежки изкривявания на гръбнака, неспособност за съответна рехабилитация и установяване на точния миг за интервенция, споделя доктор Валентин Ангелов. В резултат, такива пациенти се оперират в крайните стадии на болестта и надлежно със субоптимален резултат. Липсва систематичен надзор на болестта и в следоперативния късен интервал.

Обновената клиника ще даде опция за ранната диагностика на изкривяванията на гръбнака при деца, реализирана с най-съвременна инсталация, както и за прецизиране на момента и обсега на оперативно лекуване в сходство със международните медицински стандарти.

Тук ще се прави ранната рехабилитация – изпълнена по актуалните протоколи за лекуване, експертите ще наблюдават резултатите от оперативното и консервативното лекуване - обективизирането им ще се реализира чрез най-съвременна инсталация без рентгеново облъчване.

Водещи международни експерти ще показват най-съвременните оперативни способи, техники и процедури за създаване на профилирани екипи в болничното заведение.
В Клиниката ще се лекуват дегенеративните болести на гръбнака – консервативно и оперативно, хроничната болежка – с използване на мини-инвазивни техники. Ще се вкара и електронен указател на пациентите със сколиоза и ще мониторира остеопорозата при пациенти с дегенеративни болести на гръбнака.

Над 1500 годишно са гръбначните интервенции, които се правят в страната. Приблизително 35% от тях са незабавни, плановите са 65%, сочи статистиката. Към сегашния миг в страната нуждата от профилирани клиники (центрове) за спинална хирургия неведнъж надвишава предлагането на медицински услуги в това направление. Това е обвързвано както с увеличаващия се травматизъм, по този начин и с непрекъснато възходящата дълготрайност на живота, обясснява доктор Ангелов. В първия случай се засягат група от заболели от по-млада (работоспособна) възраст, а във втория по-възрастни хора, заради напредналите дегенератвни промени в гръбнака.

С разкриването на Клиниката по гръбначна хирургия в СБАЛО „ Проф. Бойчо Бойчев “ ЕАД ще нарасне операционната активност на болничното заведение и ще се основат условия за обслужване на по-сериозен поток от пациенти с гръбначни болести при скъсен болничен престой.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР