Най-старата католическа църква в столицата е Свети Франциск от Асизи

...
Най-старата католическа църква в столицата е Свети Франциск от Асизи
Коментари Харесай

Църквата "Свети Франциск от Асизи" пази спомена за "българския" папа

Най-старата католическа черква в столицата е " Свети Франциск от Асизи " и тя носи особена символика за българите. В нея е живял и служил един предстоящ папа - Йоан 23-ти.

А пък актуалният е първият, който приема името на светеца, настойник на онеправданите и бедните.

Снимка: btvnovinite.bg
Един предстоящ папа живее 4 години на дребна софийска улица. Пратеникът на Ватикана Анджело Ронкали идва в България през 1925-а и тя вечно остава в сърцето му.

Светият трон са имали контакти още от 9-ти век, само че в никакъв случай нее имало формален представител на Светия трон в България. Това е новостта, която стартира с него, изяснява отец Йоан Хаджиев, духовник в " Св. Франциск от Асизи ".

Отец Йоан Хаджиев служи в католическата царква от 2015 година Освен силата на вярата, той пази и загатна за Ронкали. Архиепископът взема решение религиозния въпрос на брака сред православния цар Борис Трети и католичката - бъдещата кралица Йоанна Савойска.

Снимка: btvnovinite.bg
„ Всъщност се договарят, че той е православен, само че ще се венчае в Италия в католическа черква. Впоследствие знаем, че подписва втори брак в София, в Свети Александър Невски, което трансформира предходната спогодба със Светия престол”, отбелязва историческите обстоятелства отец Йоан.

Ронкали остава в България 10 години. Помага след атентата в църквата Света Неделя и след Чирпанското земетресение през -28-ма година. А когато задачата му завършва българите го изпращат със сълзи.

В църквата " Св. Франциск от Асизи " са нетърпеливи да зърнат на българска земя папата, взел името на патрона им.

Отец Йоан, който към този момент се е срещал персонално с папа Франциск в Рим, този път ще го види дружно с всчики вярващи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР