Най-старата катедра по счетоводство в България, катедра Счетоводство и анализ

...
Най-старата катедра по счетоводство в България, катедра Счетоводство и анализ
Коментари Харесай

Предпремиера на филма за патриарха на счетоводството в България се състоя в УНСС

Най-старата катедра по счетоводство в България, катедра „ Счетоводство и разбор " при УНСС, провежда предпремиера на кино лентата за патриарха на счетоводството в България и втори ректор на УНСС проф. Димитър Добрев. Филмът е отдаден на възникването и развиването на счетоводството като просвета и приложна активност, той е продукция на Българска национална телевизия, съфинансирана от УНСС и Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). Документалният филм „ Професор Димитър Добрев - патриархът на счетоводството в България " беше показан предпремиерно екслузивно за студенти от УНСС и възпитаници от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) и Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ), неговата публична премиера по Националната телевизия се чака през април.

Проф. доктор Даниела Фесчиян, началник на катедра „ Счетоводство и разбор " при УНСС и ръководител на Асоциацията на икономическите учебни заведения в България, откри събитието и приветства най-голямата публика, събирана в зала „ Максима ", повече от 700 представители на елита на академичната и счетоводната гилдия в страната, съидейници, другари и почитатели, измежду които проф. доктор Димитър Димитров, ректор на УНСС, господин Бойко Костов, ръководител на ИДЕС, идеолог на книгата и кино лентата за проф. Димитър Добрев, проф. д.н. Пенчо Пенчев, рецензент на книгата „ Институтът на върлите експерт-счетоводители в България и неговите ръководители (1931 - 1948) ", станала основата за снимането на кино лентата, господин Илиян Чабуклийски ръководител на Студентски съвет при УНСС, господин Бойко Атанасов, ръководител на Комисията за финансов контрол, проф. Огнян Симеонов, ръководител на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори (КПНРО) и господин Генко Николов, основен секретар на КПНРО и основателите на кино лентата от Българска национална телевизия. Присъстваха зам.-ректори, декани, ръководители на катедри на УНСС, Икономическия университет - Варна, Стопанска академия „ Д. Ценов " - Свищов, Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ", членове на управителни, контролни и университетски препоръки на ИДЕС и УНСС, студенти, ръководещите съдружници на „ Ърнст и Янг ", „ Делойт България " и KPMG.
Като кулминационна точка на събитието, Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров, ръководителят на ИДЕС господин Бойко Костов и проф. Снежана Башева, началник на катедра „ Счетоводство и разбор " в предходните два мандата 2016 - 2023 година, бяха удостоени с „ Почетен плакет проф. доктор Димитър Добрев " от проф. доктор Даниела Фесчиян. Това най-голямо отличие на катедрата те получиха за запазване и разпространение на историята за счетоводната просвета, обучение и процедура и повсеместен принос в одобряване на престижа на катедра „ Счетоводство и разбор ".
„ Това е нашият Нобел! Носители на този плакет в 104-годишната история на катедрата до през днешния ден са четирима титани-счетоведи - професорите Коста Пергелов, Иван Душанов, Стоян Стоянов и Михаил Динев ", сподели проф. Даниела Фесчиян, която връчи плакетите и означи, че проф. Димитров е първият професор, който не е счетовед и първият ректор, който получава това най-високо отличие на катедрата. В обръщението си към ръководителя на ИДЕС господин Бойко Костов проф. Фесчиян акцентира, че той е първият счетовед, който не е професор, само че е притежател на това високо звание, а проф. Башева е първата жена, удостоена с това огромно отличие.

От своя страна проф. доктор Димитър Димитров, ректорът на УНСС, удостои ръководителя на ИДЕС господин Бойко Костов с кристална статуетка на проф. Стефан Бобчев, създател и първи ректор на УНСС, за принос в развиването на съдействието сред УНСС и Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и издигане престижа на счетоводното познание. Проф. Димитров също получи самопризнание за извънредно ползотворното съдействие сред двете институции със специфичната статуетка на ИДЕС, връчена му персонално от господин Бойко Костов.

Преди излъчването на кино лентата проф. Фесчиян акцентира заслугите на проф. Добрев за класифициране на счетоводната доктрина и одобряването на счетоводната идеология. Катедра „ Счетоводство и разбор " е учредена от проф. Добрев през 1920 година, като той е неин първи началник в интервала 1920-1946 година и вторият ректор на УНСС в интервала 1940 - 1948 година Той е и първият българин, защитил докторска дисертация по счетоводство в Германия през 1911 година

„ Нашият университет пази жива паметта на хората, които са били преди нас. Щастлив съм, че залата е толкоз цялостна, тъй като 2024 е и годината, когато означаваме 100 години от оповестяването на проф. Добрев за професор на Свободния университет за политически и икономически науки, чийто правоприемник е УНСС ", сподели проф. доктор Димитър Димитров, ректор на УНСС, а господин Бойко Костов, ръководител на ИДЕС, акцентира, че реализацията на този филм демонстрира образно по какъв начин една огромна фигура, обвързвана и с двете институции - УНСС и ИДЕС, може да сплотява. „ Тази история, като се изключи че вълнува и въодушевява, носи в себе си значимо обръщение за обединяване и съдействие. Убеден съм, че съхраняването на паметта не е самоцел, а образование. Младите хора ще почерпят ентусиазъм за своето бъдещо развиване от образеца на проф. Добрев ", разяснява Бойко Костов, ръководител на ИДЕС и идеолог на кино лентата за проф. Димитър Добрев, както и на книгата „ Институтът на върлите експерт-счетоводители и неговите ръководители (1931-1948) ".

Проф. д.н. Пенчо Пенчев показа с аудиторията за своята работа по книгата и по кино лентата за проф. Добрев, а изпълнителният продуцент на кино лентата господин Николай Марков уточни, че филмът демонстрира проф. Добрев като една извънредно авторитетна фигура в българските университетски среди, разкривайки неговата трудолюбивост, лоялност, значителност в развиването на стопанската система в страната. Той насочи благодарности към режисьора Данаил Ахмаков и сценариста Кирил Орлов.

По време на тържеството бяха наградени средношколците, спечелили състезанието за най-хубаво есе на тематика „ Отпечатъкът на проф. Добрев в историята на счетоводството ". Асоциацията на икономическите учебни заведения в България (АИУБ), чийто ръководител е проф. доктор Даниела Фесчиян, провежда този конкурс измежду средношколците в Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) и Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) - двете учебни заведения, приемници на Търговската гимназия, в която професор Добрев е преподавал. Проф. Фесчиян удостои с почетни грамоти класиралите се преди всичко Биляна Георгиева, ученичка от 11 а клас на НТБГ, и Мари Михайлова, ученичка от 11 д клас на НФСГ. Лауреатите получиха и награди от ректора на УНСС и еднократна стипендия по 250 лв. от ИДЕС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР