Най-спешният проблем за решаване в здравната система у нас към

...
Най-спешният проблем за решаване в здравната система у нас към
Коментари Харесай

Николай Петров: Държавата да плати дълговете на болниците не е решение

Най-спешният проблем за решение в здравната система у нас все още е оцеляването на болничната помощ . Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров .
Той сподели, че има лечебни заведения, които се ръководят зле и такива, които се ръководят добре, а множеството проблеми са насъбрани години наред. За образец уточни лечебните заведения в Ловеч, Враца, Димитровград и Поморие и конкретизира, че проблемите се свеждат до: закупуване на артикули, медикаменти и консумативи на неизгодни цени, неточно отдаване на пространства чартърен и неприятни контракти за взаимна активност, както и „ една справедлива причина” – клиничните пътеки.
„ От 2006-7 година, когато са стартирали клиничните пътеки, те не са мръднали като цена, заплатите на хората се калкулират от тези клинични пътеки” , изясни Петров в ефира на bTV. По думите му в един миг делът на възнагражденията нараства прекалено, а най-после дори и на тях се постанова да бъде посегнато.
Здравният министър се разгласи за предоговаряне на цените и дейностите, включени в клиничните пътеки, както и за изнасянето на част от тях в доболничната помощ за спестовност. Той разяснява и предложенията на Българска социалистическа партия страната да заплати задълженията на лечебните заведения и те към този момент да не са търговски сдружения: „ Това е правено, години обратно са покривани задълженията от остатъка на бюджета в края на годината, само че идната година е регистриран нов дълг, което значи, че това не е решение”.
Текат и диалози за увеличение на средствата за болнично лекуване на здравно неосигурени. Към момента за задачата се отпускат 2,5 млн. лева, само че разноските наближават 3 млн.
Според министъра със 163-те милиона лв. по плана за възобновяване на незабавната помощ този бранш ще може да стане по-привлекателен за медиците. С парите ще се ремонтират и строят филиали и незабавни отделения, ще се купят 400 нови коли за спешна помощ и здравно съоръжение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР