Най-скъпото уиски на света беше продадено още преди години за

...
Най-скъпото уиски на света беше продадено още преди години за
Коментари Харесай

Течно злато: Колко струва най-скъпата бутилка уиски в света

Най-скъпото уиски на света беше продадено още преди години за рекордната сума от 1,7 милиона евро, твърди се, че от него има не повече от 14 бутилки по целия свят, съобщава . 

Заслужава ли си такава инвестиция?

1,7 милиона евро: на тази астрономична сума беше оценена една бутилка малцово уиски. Когато преди четири години чукчето дефинитивно чукна в залата на огромната аукционна къща " Сотбис ", хората напряко не можеха да повярват на очите и ушите си. В този момент мнозина схванаха, че на пазара на скъпото уиски настъпват фундаментални промени.

" Течно злато "

Рекордната бутилка, продадена в " Сотбис ", не е какво да е уиски. Става дума за сингъл малц от 1926 година, създаден в шотландската дестилерия " Макалън " и отлежавал 60 години в дъбова бъчва. Твърди се, че от това уиски има не повече от 14 бутилки по целия свят - същинска необичайност, която за притежателите може да бъде и отлична инвестиция.

Малкото количество налични бутилки е единствено един от факторите, които покачват цената на уискито. " Когато самата напитка има задоволително високо качество, когато идва от дестилерия с висок престиж, тогава и цената надлежно пораства ", изяснява Маркус Вебер от немската компания Finest Whisky. " Много хора се стремят да се доберат до такива уискита, подготвени са да заплащат много пари и цените надлежно порастват. "

Кривата на цените фактически вървеше устремно нагоре. През последните 10 години вложенията в скъпо уиски отбелязваха плюс от цели 370 %. През предходната година обаче растежът се забави. Наблюдателите считат, че мнозина притежатели на скъпоценни бутилки са решили да осребрят притежаваното от тях уиски. А също така, за разлика от пазарите на други първокласни артикули като творби на изкуството, коли или часовници, пазарът на уискита е прекомерно дребен.

В момента други капиталовложения се оказват по-привлекателни - да вземем за пример акциите. Професор Андреас Хакетал, учител по финанси във Франкфурт, споделя, че в дълготраен проект акциите постоянно са по-изгодна инвестиция спрямо първокласните артикули.

Трябва да се има поради и още нещо: заплахата от имитации. Включително и заради това професорът предлага вложенията да се разпръсват по-нашироко: " Ако погледнете какво вършат същинските богаташи, ще видите, че влагат в необятен набор обекти - коли, недвижими парцели, творби на изкуството, виновност ", изяснява той.

" Уискита, които в никакъв случай няма да опитаме "

Ако решите да инвестирате в скъпо уиски, непременно би трябвало да следите рейтинга на уискитата. Специализираният търговец на уиски Маркус Вебер предизвестява още, че след огромния взрив на цените, през днешния ден пазарът се е поуспокоил. Според него е печален фактът, че уискитата са станали обект на спекулации: " За мен като познавач и за доста други ценители на уискито тази вест е колкото добра, толкоз и неприятна. Просто тъй като разбираме, че има уискита, които в никакъв случай няма да опитаме - прекомерно скъпи са. "

Самият той е подбрал бутилките в своята персонална сбирка само поради вкусовите им качества - а не като инвестиция. Просто тъй като счита някой ден да отвори всяка обособена бутилка - и да ѝ се наслаждения.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg