Най-скъпата криптовалута в света се насочва към нов исторически рекорд.Биткойнът

...
Най-скъпата криптовалута в света се насочва към нов исторически рекорд.Биткойнът
Коментари Харесай

Биткойн се доближава до нов рекорд

Най-скъпата криптовалута в света се насочва към нов исторически връх.

Биткойнът нарастна с нови 4% надвиши цената $63 000. Така криптовалутата се приближава до най-високото си равнище от съвсем $69 000, което беше достигнато през ноември 2021 година.

На какво се дължи повишаването на криптовалутата?

Криптоиндустрията претърпя репутационен удар, когато основателят на една от най-големите тържища за виртуални валути FTX Сам Банкман-Фрийд бе наказан за машинация през 2023. По-късно и основният изпълнителен шеф на Binance Holdings Ltd. по следствие за изпиране на пари.

Оттогава най-голямата криптовалута последователно възвърне цената си.

Най-общо казано, повишаването на биткойн се дължи на по-голямо търсене, в сравнение с предложение на пазара. Печалбите през последните седмици се дължат на рекорден приток на клиенти в новосъздадените биткойн ETF.

ETF (exchange-traded fund) е смесен капиталов инструмент, чиято цена следва цената на избран борсов показател, промишлен бранш или различен актив по желание.

От 90-те години в Съединени американски щати е позволено да се търгува с ETF - т.е. вложителите могат да залагат на растежа (или спада) на избрани комбинации от фирмени акции, облигации или артикули, даже в случай че не могат да си разрешат да ги купят.

В средата на януари регулаторите в Съединени американски щати утвърдиха първите. Така капиталови групи като BlackRock и Fidelity изкупуват криптовалутата по-бързо, в сравнение с се основават нови биткойни, или притежателите на към този момент съществуващи са подготвени да продадат.

Друг главен фактор, който движи нагоре цената на биткойн е така наречен халвинг, който следва през април.

Събитието е записано в кода на криптовалутата и се повтаря на всеки 4 години – така наречен халвинг смъква на половина броя монети, които копаещите получават в подмяна на изчислителния си запас, и което води до покачване на цената ѝ.

Стойността на целия в обращение надвиши 2 трилиона $ този месец за първи път от две години, съгласно криптоплатформата CoinGecko.

Цената на самия токен се е удвоила единствено за четири месеца.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР