Най-силният вторичен трус е бил със сила 4,5 и бил

...
Най-силният вторичен трус е бил със сила 4,5 и бил
Коментари Харесай

13 вторични труса след 5,1 по Рихтер в Турция, хора панически бягали към морския бряг

Най-силният второстепенен трус е бил със мощ 4,5 и бил регистриран три минути след земетресението със мощ 5,1, уточни Йерликая.

Той добави, че по време на изследванията на терен след трусовете е открито, че има пукнатини в общо три здания - в регионите Есенлер и Кючюкчекмедже в Истанбул, както и в здание в град Мудания, окръг Бурса.

Министър Йерликая посочи, че все още няма данни за съществени отрицателни последствия след трусовете. Екипи на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД), на Националните медицински избавителни екипи (УМКЕ) и на жандармерията и полицията са направили обследвания на терен в Истанбул, Бурса и други окръзи.

Bu sabah 10:42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Sonrasında en büyüğü 4.5 büyüklüğünde olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldü.

İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, Jandarma, Emniyet,…
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya)

Трусът със мощ 5,1 бе регистриран в залива Гемлик (Мраморно море) в региона на град Мудания, окръг Бурса, на дълбочина 9 километра в 10:42 ч. локално време (09:42 ч. бълг. време). Трусовете са били усетени в окръзите Истанбул, Бурса, Чанаккале, Къркларели, Ялова, както и в някои области в България.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк обаче поданици на град Мудания оповестяват за нанесени вреди на доста повече здания в града. Гражданите изпращат фотоси на сгради с пукнатини и на откъртени елементи от жилищни блокове и офиси.

Земетресенията са провокирали мощна суматоха измежду популацията. Хората под паника са побягнали на открито, като мнозина са се насочили към морския бряг.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк след труса в Мраморно море са се надигнали талази и тук-там се е образувала пяна.

На 17 август 1999 година регионът на Истанбул, който е ситуиран на границата сред Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха над 17 000 души, по неофициални данни - близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР