Най-сериозните проблеми за бизнеса са недостигът на човешки ресурси и

...
Най-сериозните проблеми за бизнеса са недостигът на човешки ресурси и
Коментари Харесай

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

Най-сериозните проблеми за бизнеса са дефицитът на човешки запаси и недоброто контролиране и корупцията. Това стана ясно на днешното Общо заседание на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), на което бяха признати задачите ѝ за актуалната година.

Приоритет в активността на Асоциацията за 2019 година е точно превъзмогването на дефицита на човешки запаси, привеждане на образованието в сходство с потребностите на бизнеса и позиционирането на професионалното обучение като влиятелен избор за младежите. АИКБ ще се стреми и към възстановяване на бизнес климата и промяна в енергетиката.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев посочи, че още през предходната година са били подхванати ограничения за оправянето с дефицита на фрагменти посредством измененията в законите за трудова миграция и основаването на методология за Министерството на образованието за планирането на нужните фрагменти за бизнеса.
 Не доближават не фрагменти, а почтени заплати
Не доближават не фрагменти, а почтени заплати

Недостигът е единствено за нискоквалифицирана работна ръка, изясняват от " Солидарна България "

От Асоциацията показват, че в идващите години се чака сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, осведомителните технологии, превоза, енергетиката, туризма и селското стопанство. Сред предложенията за решение на казуса бяха о блекчаването на трудовата имиграция, увеличението на ролята на бизнеса при установяване на изучаваното наличие, опциите за дуално образование и отпущането на стипендии на учениците и студентите от съответните специалности.

Работодателската организация увери, че ще продължи да работи за ускорено създаване на електронното ръководство, ограничение на държавната интервенция в стопанската система, по-добрата работа на регулаторите и понижаване на административната тежест за бизнеса. Целта е да се усъвършенства бизнес климатът. Според АИКБ България би трябвало да предприеме всички ограничения за присъединение към ERM II, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
 Безработни се преквалифицират съгласно потребностите на туризма
Безработни се преквалифицират съгласно потребностите на туризма

Заради дефицита на фрагменти броят на задграничните служащи се е удвоил

На Общото заседание беше показан и Планът за конкурентоспособна промишленост в Европа. В него се показва, че 40 % от обществените разноски в света се вършат от Европейски Съюз, макар че в Европейски Съюз живеят единствено 7 % от популацията в света и се създава към 22 % от международния Брутният вътрешен продукт. Планът акцентира нуждата от обща европейска политика в региона на търговията и стопанската система, подобряването на използването и опростяване на европейското законодателство, обезпечаване на нужните човешки запаси и други. Той ще бъде показан от АИКБ на претендентите за Европейския парламент.

На Общото заседание ръководителят на Браншова камара " Пътища " Стефан Чайков беше признат за нов член на Управителния Съвет на АИКБ. Нови членове на Националния съвет на АИКБ пък станаха Иван Михайлов - ръководител на Аутомотив Клъстер България, Огнян Траянов - ръководител на БАИТ и Кирил Желязков - ръководител на ББКЕПИ.
 Бизнесът
Бизнесът " гладен " за 500 хиляди служащи и експерти

Ако се развиваме с тези темпове през идващите 5 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР