Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са

...
Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са
Коментари Харесай

Българинът доплаща за лекарства между 70 и 80%

Най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до опазване на здравето, са в ценовата част. Българинът доплаща за медикаменти сред 70 и 80%. Скоростта на постигане до доктор - общопрактикуващ, експерт или лечебно заведение, се случва в границите на два - три дни, което е извънредно бързо. Така здравният икономист Аркади Шарков разяснява взаимно проучване на организация " Тренд " и Експертния клуб за стопанска система и политика, обвързвано с достъпа ни до опазване на здравето.

" Големите проблеми нормално са в цената. С нея проблемите, от една страна, са тъй като години българското опазване на здравето е сложено в ъгъла и не е било фокус на вложения, за да бъде съществена структуроопределяща сфера и функционалност на страната. Вследствие на което цените в опазването на здравето изостават с над пет пъти останалите сфери в стопанската система. Инфлацията работи още по-ускорително на тези диспропорции ", посочи Шарков пред NOVA.

Икономистът уточни, че става въпрос за регламентирани доплащания. В изследването на въпроса дали се е налагало на хората да отпадат от терапия - 20% дават отговор позитивно. Като причина са показали, че не могат да си я платят. Срещу тези 20% стоят един милион души. Това са точно хората в групите над 50-годишна възраст, акцентира специалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР