Най-сериозна опасност от градушки над България ще има през май.

...
Най-сериозна опасност от градушки над България ще има през май.
Коментари Харесай

Сериозна опасност! Проф. Рачев алармира за Библейско бедствие, което ще ни удари по Великден

Най-сериозна заплаха от градушки над България ще има през май. Това предизвести пред „ Телеграф “ климатологът проф. Георги Рачев.
„ В последните години началото на сезона съответствува с Великден, без значение по кое време тъкмо се пада той “, посочи и изпълнителният шеф на Изпълнителна дирекция за битка с градушките (ИАБГ) инж. Валери Ценов. От организацията обаче увериха, че са готови и при нужда могат да се задействат по-рано.
Договор
Договорът за доставка на ракети е за още три години и такива са подсигурени за началото на сезона по площадките в страната. „ Ще са нужни още, само че те ще бъдат набавени в допълнение, с цел да може да се реализира още по-голяма успеваемост “, разяснява Цветелина Димитрова, която отговоря за техническите и оперативните действия в ИАБГ.
Според нея наклонността е за евакуиране на интервала, в който се появяват тези атмосферни процеси, които заплашват и земеделската продукция, и имуществото на хората, и на обособени места такива може да има и първоначално и средата на април.
Аномалии
Проф. Рачев удостовери и прогнозите на метеоролозите, че световните процеси в климата ще усилят и през тази година риска от появяването на така наречен облаци суперклетки, каквито нанесоха огромни провали в София през 2014 година.
Става въпрос за квадратни километри, цялостни с пара, вода и лед. Рискът съществува, само че средствата за наблюдаване към този момент разрешават по-ранно съобщение за такава заплаха, при която по опция хората биха могли да подхващат ограничения за запазване на своето имущество.
Захлаждане
„ Около 11-12 април се чака захлаждане и намаляване на температурите с 5-6 градуса. То може да се окаже обвързвано с един развой, който да ни даде по-хладно лято спрямо миналогодишните рекордни горещини.
Тихоокеанското течение Ел Ниньо, което въздейства на климата у нас, ще се замести от неговата по-малка сестра Ла Ниня при определянето на цялостната обстановка и ще ни обезпечи малко прохлада “, сподели още проф. Рачев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР