Най-рано в сряда президентът Румен Радев вика ГЕРБ за втория

...
Най-рано в сряда президентът Румен Радев вика ГЕРБ за втория
Коментари Харесай

Отпада планът “меки дипломатични китки” за третия мандат

Най-рано в сряда президентът Румен Радев вика ГЕРБ за втория мандат
Вариантът технократско държавно управление с посредничеството (а може би и мандата) на “Демократична България ” отпада и страната е все по-близо до избори.

Това е прочитът на посланията на първите политически мъже от уикенда, откакто в петък възможностите за съставяне на нов кабинет в този парламент изглеждаха по-големи. Тогава “Промяната ” върна несбъднат първия мандат на президента Румен Радев, само че по същото време водачът на Демократична България Христо Иванов излезе с формулата всеки да отстъпи и въз основата на декларация с целите, която той ще внесе в Народното събрание, да се сглоби държавно управление с доста специалисти и малко политици, което да преведе страната през тежката зима.

Впрочем Иванов изигра водеща роля и с внасянето на френското предложение за Северна Македония преди 2 седмици, което обезпечи приемането му от Народното събрание.

Неговата самодейност очевидно мощно подразни Кирил Петков, тъй като министър председателят в оставка реагира с пост във фейсбук, в който афишира, че Политическа партия “няма меки дипломатични китки ” и не вижда по какъв начин ще договаря с хората, диктували подмолни решения. В събота Петков тихомълком редактира поста си след голям брой отрицателни реакции. Обясни, че го направил поради допускането, че прави “референции към хомофобство ”.

По-важният отговор обаче пристигна от Бургас, където водачът Бойко Борисов на ГЕРБ събра локалния актив. Неофициално политическите среди чакаха обръщение от него, което да направи допустима (не)гласната поддръжка от ГЕРБ за кабинет с 3-ия мандат. Оказа се обаче, че очевидно и Борисов е подразнен от офертата на Христо Иванов - рано било да се договаря с ГЕРБ, натърти ядосано той.

Според описаната от Демократична България скица договарянията ще са отново във формата четворна коалиция, само че тематични болшинства ще се вършат и с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

“Аз и с моя опит да оправям тези вреди не се ангажирам ”, отсече Борисов на въпрос дали би подкрепил кабинет с третия мандат. И разясни: “Ние имаме решение с Българска социалистическа партия да не преговаряме. Христо Иванов сподели, че ще си търси други другари. Той сподели, че ще сяда на една маса с Политическа партия и Има Такъв Народ. А за похлупак на всичко Кирил Петков му заби на Христо Иванов за меките ръчички. А ние сме необятно скроени хора като огромна партия - едни са с по-меки ръчички, други с по-твърди ”.

Освен това Борисов разкри, че имало разновидността за поддръжка на кабинета “Василев ” - “Ако Политическа партия бяха вкарали държавно управление, щях да намеря трима депутати, които да са ми правилни и да ги поддържа, и да ги оставим да ръководят - по тази причина избягаха. ” Сега към този момент бил подготвен да обезпечи 60 гласа от ГЕРБ, в случай че Петков внесе проектозакон за 100% диверсифициран газ, без съветски. Така служебното държавно управление ще е с вързани ръце да се върне към “Газпром ”.

“Не можем да разчитаме на нито един народен представител, който в 17 ч би трябвало да тича при господин Борисов и да го пита за неговото мнение. Всякакви политически брокери се показваха и споделяха: “Ние имаме петима депутати, ние имаме деветима ”. В последните седмици чухме небивалици - всевъзможни хора с всевъзможни предложения. Това, че не успяхме да стигнем до 121, е най-голямото доказателство, че не сме подготвени да търгуваме ”, отвърна същата вечер Петков в изявление за bTV. Обясни, че с " меки диалогични китки " желал да каже, че “Промяната ” няма да пречупи правилата си. Българска социалистическа партия и Демократична България оставали техни бъдещи сътрудници. само че нито с Борисов, нито със Слави Трифонов, нито с Движение за права и свободи ще договаря.

От Има Такъв Народ към този момент оповестиха, че сядат на договаряния за третия мандат с Българска социалистическа партия или Демократична България - който го получи. Отказът на “Промяната ” от четворен формат действително обезсмисля това.

“Нашата борба ще бъде години. На нас ни трябват несъмнено 20 000 съидейници, с цел да променим страната ”, съобщи още Петков.

Най-рано в сряда ще е идващото завъртане на рулетката - през днешния ден и на следващия ден Румен Радев е в Черна гора. Още в петък президентът настоя властта в оставка да употребява времето за напредване на законите, свързани с парите по проекта за възобновяване.

ГЕРБ незабавно ще върне втория мандат, който ще получи от него. Ако Българска социалистическа партия вземе третия, бихме предложили Корнелия Нинова за министър председател, разгласи министърът на туризма в оставка Христо Проданов.

“Борисов по този начин и не разбра, че никой не го желае. Това, което желаеме, е да променим метода, по който той управляваше България. А дружно с него това няма по какъв начин да стане ”, включи се и самата соцлидерка през фейсбук във значимите политически послания от събота, с които изборите наесен наподобяват все по-неизбежни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР