Най-рано в средата на юни България може да въведе в

...
Най-рано в средата на юни България може да въведе в
Коментари Харесай

Най-рано лятото може да въведем в експлоатация първия медицински хеликоптер

Най-рано в средата на юни България може да вкара в употреба първия медицински хеликоптер, който ще бъде чартърен за период от една година. Това ще се случи, в случай че сдружението " Хели Мед Сървисис " не бъде закрито и в случай че докара до край оповестената социална поръчка за наемане на въздушна кола за спешна помощ, заяви неговият шеф Георги Гвоздейков.

Фирми от Словакия и Белгия са подали предложения да обезпечат чартърен медицински хеликоптер, който да се вкара в употреба от сдружението " Хели Мед Сървисис ". Според Георги Гвоздейков предстоят документални процедури и в период до 17-ти февруари би трябвало да има определен реализатор. След това ще бъдат нужни още четири месеца за лицензиране на сдружението като оператор на подобен хеликоптер и въвеждането на машината в употреба. На нея ще бъдат обучавани екипите, които ще правят здравно избавяне, а при потребност хеликоптерът ще извършва и избавителни задачи под управлението на Планинската избавителна работа.

Ако служебното държавно управление прегледа и одобри квалифицираното проекторешение за закриване на " Хели Мед Сървисис " в околните дни, процедурата по наемане на хеликоптера стартира от начало, изясни Георги Гвоздейков.

Колкото до другата процедура, по която Здравното министерство ще купи шест медицински хеликоптера за потребностите на незабавната помощ, през днешния ден изтича срокът за непосредствено договаряне с италианската компания " Леонардо ", каквато процедура оповестиха от ведомството преди две седмици.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР